Vedle cesty nad domky a zahrádkami v malé lesní roklině v lokalitě Na samotě v Bystřanech to vypadá, jako kdyby tam v minulosti vyklopilo celý náklad popelářské auto. Odpad tu musí ležet už několik let, protože zarůstá trávou. „Běhám tam často okolo. Vždy se podivuji, co dokážou lidé vyhodit. Nechápu, že když už mají naložené auto, proč s tím namísto do lesa nezajedou někam na sběrný dvůr, kde to mohou bezplatně odevzdat,“ podivoval se Milan Prokop z Teplic.

S černými skládkami mají své zkušenosti například na teplickém magistrátu, který v rámci jím spravované lokality spolupracuje s mysliveckými sdruženími. „Jen v naší oblasti to jsou stovky případů za rok,“ uvedla vedoucí odboru životního prostředí Dagmar Teuschelová. Pokud se, jak řekla, jedná o menší věci, je likvidace znečištěného lesa rychlá. Vyhozené ledničky, stará rezivá pletiva a další nepořádek skončí na oficiálních skládkách.

Svatba - ilustrační foto.
Svatby na Teplicku po pauze už zase frčí. Matriky potvrzují znovuobnovený zájem

Teuschelová ale upozornila i na případy, kdy lidé vyhazují do lesů pneumatiky nebo vysypou celý náklaďáček různého odpadu ze staveb. Takové opuštěné hromady pak „dělají“ další hromady. Než se úřad o takových místech dozví, věcí přibude. Lidé proto mohou podobné případy hlásit přímo na úřadech, v lokalitě Teplice například prostřednictvím aplikace Hlášení závad. „Oznámení prověříme a snažíme se to co nejdříve vyřešit,“ dodala vedoucí odboru. Pokud se dohledá pachatel, hrozí mu finanční postih.

Samostatnou kategorií, kterou myslivci také nemají v lásce, jsou vandalové. Aktuální případ v těchto dnech řešili v Bílině. Tři výrostci si tam v lesíku v okrajové části města krátili dlouhou chvíli ničením posedu. Mylně se domnívali, že je při tom nikdo nevidí. Všiml si jich ale místní muž, který vše nahlásil strážníkům. Teď budou muset celou škodu uhradit rodiče vandalů. Mladíci, mezi nimiž byl i jeden nezletilec, celý posed polámali, čímž způsobili škodu místnímu mysliveckému sdružení.

Karavan na vozík, který si doma v garáži vyrobili Ladislav Pertl s tatínkem. Na fotce tatínek Ladislava Pertla při posledních úpravách.
FOTO: Obytné auto je nuda. Učitel z Teplicka stloukl domek na vozíku

„Některé posedy mohou přijít až na tisíce korun. Podle konstrukce a komfortu. Vandalové si to mnohdy ani neuvědomí, jakou škodu tím mohou udělat. Navíc nám přidělávají zbytečnou práci, když se posed musí znovu vyrobit,“ zmínil na loňské myslivecké výstavě k řádění vandalů Libor Hradec z mysliveckého spolku MS Divočák Kostomlaty.

V lesích škodí také pytláci. Jejich aktivita ale prý podle myslivců není v poslední době nikterak veliká. Oka jako pasti se už nedělají. Lovci zajíždějí do lesů autem a číhají s kuší. „Je to relativně tichá zbraň,“ konstatoval Vlastimil Aubrecht, člen mysliveckého spolku Diana Radovesice. „Jednou jsme v lese našli celou hromadu jablek a dalších potravin. Někdo to tam vyklopil z nákladního auta, asi aby si tam naučil chodit zvěř,“ dodal nimrod.