„To, že Ústecký kraj (ÚK) chce zjistit úroveň uchazečů o studium maturitních oborů, považuji za pochopitelné a rozumné. Problematické je načasování oznámení této akce. Ředitelům škol se tím komplikuje situace, protože oni již vyhlásili údaje o organizaci zkoušek a nyní musejí vysvětlovat změny," řekl ředitel teplického gymnázia Zdeněk Bergman.

Pro samotné gymnázium v Teplicích další testy po stránce technicko-organizační takové trable neznamenají. Pro budoucí studenty, ale ano. Ostatně kdo by chtěl zažívat stres dvakrát …

„Nyní musejí na jeden test (ten objednaný a zaplacený ÚK) přijít i ti, kterým je jinak kvůli vyznamenání na ZŠ či dobrému umístění v oficiálních vědomostních soutěžích, konání testů prominuto. Takovíto uchazeči budou přijati bez ohledu na to, jak onen test zvládnou," sdělil ředitel Bergman.

Nejvyšší počet přijímaných pro školní rok 2013/14 vedení GT stanovilo na 135 pro čtyřleté studium a 30 pro osmileté studium.

O problematice zavedení povinných přijímacích zkoušek se na kraji hovořilo již v průběhu roku 2012, takže úplně nová informace to pro školy není. Šlo pouze o rozhodnutí jakou formou a v jakém rozsahu je zavést. Mluvčí kraje Magdalena Hanáčková Deníku řekla, že povinné přijímací zkoušky do maturitních oborů jsou jedním ze záměrů Ústeckého kraje jako součást strategie zvyšování vzdělanosti. „Školy k výsledkům mohou a nemusí přihlížet. Jde nám o to, aby se celý proces odzkoušel," uvedla. Zkoušky budou naostro až příští rok.

Jednotné testy podle ní pro školy vypracovala společnost Scio. Kraj za ně dal 400 tisíc korun.

„Osobně se zavedením přijímacích zkoušek problém nemám, protože stav, kdy žáci 9. tříd mnohdy nedělají přijímačky už ani na některá gymnázia je alarmující. Podstatné je, že přijímací zkoušky budou na všech školách, protože dnes často více než škola a obor u uchazečů rozhoduje, zda škola dělá nebo nedělá přijímací zkoušky," řekl ředitel Hotelové školy, Obchodní akademie a Střední průmyslové školy Jiří Nekuda.

„Letošní přijímací řízení naší škole zavedení povinných přijímacích zkoušek nijak nenabourá. Vzhledem k tomu, že se jedná o pilotní záležitost a bylo o ní pro školy rozhodnuto poměrně na poslední chvíli, není tato zkouška součástí námi zvolených kritérií pro přijetí. Výsledky testů nás letos budou zajímat spíše ve vztahu k budoucímu studiu," nechal se slyšet ředitel Jiří Nekuda. Na soukromé střední školy se povinné přijímačky nevztahují. Jaroslava Turková, ředitelka gymnázia J. A. Komenského v Dubí, upozorňuje na fakt, že testy mohou být tzv. sítem. Pokud budou přijímačky koncipovány tak, aby eliminovaly přijímání žáků bez studijních předpokladů k úspěšnému zvládnutí státní maturitní zkoušky, pak souhlasím. Je to fér hlavně k samotným žákům a jejich uplatnění v životě," dodala šéfka soukromého gymnázia v Dubí Turková.

Reakce k testům

l„Měla by ta škola vědět, jak na tom student je se znalostmi a nejen jak na tom je konto jeho rodičů," T. Triston

l„Já je taky dělala. A super! Známky nikdy nic moc a na přijímačkách jsem byla čtvrtá. Jsem pro přijímačky." L. Zemanová

l„Aspoň se zvýší úroveň na středních školách. Já jsem taky pro." L. Steigenhöfer

l„Většinu škol totiž při rozhodování, zda studenta vzít či nikoli, nebude zajímat, jak při přijímacích testech dopadl. Úroveň se nezvýší, ale bude to stejné jako teď." L. Hostek

Výběr z TP Deníku na Facebooku