Asi nejvíce jsou během zimy na Teplicku frekventované úseky horských silnic na Mikulov i Moldavu, a to především kvůli lyžařům, a také na Cínovec, ke hraničnímu přechodu. Cínoveckou cestu z Dubí do Německa přes zimu využívá Milan Jurgas z Teplic. „Jezdíme se s rodinou koupat do krytých lázní kousek za hranice. Proto zimní gumy rozhodně neignoruji. Letos jsem dokonce pořídil nové," říká.

Dobrý vzorek na gumách nepodceňuje ani senior Václav Malovský, i když se považuje spíše za svátečního řidiče. „Sice jezdíme se ženou pouze po Teplicích, na hřbitov a na nákup. Ale i tak na zimu kola přezouvám. Prostě jsem na to takto zvyklý. Na druhou stranu, pokud je hodně sněhu, tak raději nejezdím," komentuje dvaasedmdesátiletý řidič.

Marián Lumár z pneuservisu upozorňuje, že i když nebude zrovna mrznout a nepojedete někde závějí, je poměrně velký rozdíl mezi letní a zimní pneumatikou, a to v jejich dezénu a složení. „Zimní pneumatika je vyrobena z jiné směsi. Je měkčí, a při teplotách pod nulou lépe přilne k silnici."

Zimní gumy by měly mít vzorek alespoň čtyři milimetry. Rezerva mít zimní obutí nepotřebuje. Podle zákona musí být zimní pneu na vozidle v období od listopadu do března, pokud je na vozovce sníh nebo led, nebo v úseku označeném značkou Zimní výbava.

„Řidiči by si měli uvědomit, že jde především o jejich vlastní bezpečnost a také bezpečnost všech ostatních účastníků silničního provozu," apeluje Daniel Vítek, preventista teplické policie.

Pokud tedy budete přes zimu riskovat jízdu na nevhodných pneumatikách, může vás takové cestování stát nečekané výdaje. Policie totiž plánuje běžné kontroly na silnicích i v zimním období.