Společné setkání zahájila včera spanilá jízda Teplicemi. Hlavní program je připraven na sobotníí den v Novém Městě. Pro koňáky a jejich čtyřnohé kamarády začíná už v 8 hodin. V 10 hodin zavelí generál Cluster „Do sedel!" a pět švadron kavaleristů zahájí přehlídku a manévry. Součástí programu je také terénní jízda a jízda zručnosti. Odpoledne se jezdci s koňmi zformují k hlavnímu bodu jejich programu a to je 12. letní tažení kavalerie na Moldavu a zpět do Nového Města.

V době nepřítomnosti kavalerie bude k vidění doprovodný program a rekonstrukce části bitvy z americké občanské války v podání pěchoty a indiánských válečníků.

Neoddělitelnou součástí budou dobové stánky s občerstvením, zboží pro koňáky a atrakce pro dětské návštěvníky. Program je pro účastníky tažení a pro návštěvníky akce nachystán až do pozdního večera za symbolických 40,-Kč. Doplňující informace naleznete na www.vaclavvydra.cz a www.konemoldava.jex.cz.

Podle motta organizátorů se příběh, který desítky „herců" rozehrají na velké louce v Novém Městě, mohl odehrát někde na horním toku řeky Little Big Horn, kde stála opevněná osada bělochů. Ta se stala výchozím bodem pro další osidlování území, na kterém žijí indiáni. A těm se příchod bílých mužů, kteří zabírají jejich půdu, pranic nelíbí.

Minulý rok přijelo do Nového Města na tři tisíce diváků.

Fotografie z akce najdete v pondělním vydání a budou i na našem webu!