Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na klášterní pivo si v Oseku museli počkat celých 69 let

Osek - Obnova klášterního pivovaru je součástí revitalizace kláštera, rozdělené do několika etap. Myšlenka začít v klášteře opět vyrábět pivo je z května roku 2009. O tom, že v objektu probíhá rekonstrukce, věděl jen málokdo. Až když byla instalována klasická technologie pro výrobu tradičního českého ležáku a v rámci zkušebního provozu měli občané Oseka možnost pivo ochutnat v místních restauracích a říci své připomínky, bylo jasné, že se záměr podařil.

20.6.2015
SDÍLEJ:

Na klášterní pivo si v Oseku museli počkat celých 69 letFoto: Deník/ Z. Traxler

Klášterní pivovar v Oseku je spojován s opatem Benektiktem Littwergem a rokem 1701, ale pravděpodobně byl založen už dříve. Byl vystavěn v barokním slohu ve východním křídle hospodářského dvora cisterciáckým konventem Panny Marie. K pivovaru s unikátními vysokými klenutými sklepy náležela humnová sladovna. K ukončení vaření piva tu došlo v roce 1946. Dále pak pivovar fungoval jako stáčírna a sklad piva až do úplného uzavření. Nejvyššího výstavu pivovar dosáhl pod vedením sládka Josefa Högera v letech 1901 1902 a to úctyhodných 23 662 hektolitrů.

Po letech chátrání budova opět ožila. Správce oseckého kláštera MVDr. Jindřich Koska se do obnovy areálu kláštera pustil se svými spolupracovníky s vervou a je to znát, i když práce tu bude ještě na řadu let. „Budova je využitá a žije, což je důležité. V roce 1645 v deníku píše opat Knittl, že se v Oseku opět vaří pivo a v porovnání s jinými kláštery že je velmi dobré. Je to pro nás výzva, abychom klášteru nepokazili reputaci," usmívá se Dr. Koska.

Zatím je hotová první etapa projektu, další bude na řadě restaurace s kuchyní. „Hosté budou v minipivnici, oddělené sklem, vnímat vůni vaření piva, varna bude součástí pivnice. Nově udělaná je venkovní terasa, kde bude i gril, a posezení v příjemném prostředí kláštera tu najde 80 lidí," informoval Jindřich Koska.

Pivovar je ale samozřejmě především o pivu a na něj se v Oseku už všichni těší. Z původní technologie se nenašlo nic, ale jak říkal náš průvodce po pivovaru, technolog Ing. Kozerich, už 150 let je varný postup ustálený. „Chceme dělat pivo poctivě, takže zraje 6 8 týdnů a ne čtrnáct dní, jako se to někde děje. Pivo je čerstvé, v živé formě, plné, nefiltrované a nepasterované. Už pro mnichy bývalo zdrojem živin a teď tomu není jinak."

Nabízeno bude kromě sudů v tmavých skleněných lahvích s patentním uzávěrem o objemu 0,5, 1 a 2 litry a v pětilitrovém džbánu, které pro Osek vyrábějí v Německu. Čepovat se bude do půllitrů a třetinek, na speciály jsou připravené třetinkové sklenice. „Zatím počítáme s tisíci hektolitry ročně, pak se dvěma tisíci," plánuje ing. Kozerich, který je u obnovy pivovaru od samého začátku.

Pod původním názvem Ossegg, tu budou mít návštěvníci možnost vybrat si dvanáctistupňové pivo s názvem Philipp, černé pivo 13 stupňové Tomáš a 18 stupňové Jindřich, 11 stupňové pivo, zatím bez jména a pivo pšeničné. „Vaříme ryze české pivo, ležáky spodně kvašené. Počítáme i s vánočními a velikonočními speciály." V pivovaru je dvounádobová varna, která se nahřívá parou potrubím a otevřené kádě, tedy nejtradičnější český způsob výroby piva. České jsou i používané odrůdy ječmene, chmel je ze Žatce.

Točit pivo do pet lahví tu ale nebudou, takže pokud budou Osečtí chtít, budou si muset dojít pěkně se džbánkem, jako tomu bývalo dříve.

Kromě místních restaurací budou klášterní pivo dodávat do cisterciáckého kláštera ve Vyšším Brodu, bývalého kláštera v Polsku, do horských oblastí a za hranice do Německa.

Dnes ve 14 hodin, kdy se pivovar poprvé otevře pro veřejnost, máte možnost ochutnat i vy.

Autor: Redakce

20.6.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Přemysl Hruška (vlevo) s Vojtěchem Milkem, jednatelem Bílinské kyselky

Obchodní ředitel FK Teplice Přemysl Hruška: Moje práce nikdy nekončí

Stavba nového zimního stadionu v Teplicích.

Probíhající stavební práce na zimáku omezily parkování

AUTOMIX.CZ

Absurdní šikana? Český řidič platil pokutu za překročení rychlosti o 1 km/h

Doby, kdy čeští řidiči mohli nad postihy za dopravní prohřešky spáchané v zahraničí v podstatě mávnout rukou, jsou dávno pryč. Dnes totiž existuje velká šance, že si vás "najdou" i po navrátu do České republiky. Oznámení o pokutě vám přitom může přijít i po několika měsících. A co je mnohem důležitější, pokutu můžete dostat i za naprostou banalitu.

Předsedkyně ČSÚ: Volební účast ani žádné jiné výsledky dopředu netipuji

Ústí nad Labem - – Necelých dvacet minut po otevření volebních místností dorazila k volební urně na Bukově v Ústí také předsedkyně Českého statistického úřadu Iva Ritschelová. 

FOTO/ANKETA: Právě jsme se narodili

Teplicko - Představujeme vám miminka vyfotografovaná v 42. týdnu roku 2017. Svým hlasem v anketě umístěné pod článkem můžete rozhodnout, které z nich se stane Miminkem týdne.

Teplice vyzvou Karvinou, v Krupce bude derby. Kam o víkendu na fotbal?

Teplicko – Víkendové počasí bude stále ještě velmi příznivé pro návštěvu fotbalových zápasů. Jejich nabídka je pestrá, největším tahákem je pochopitelně sobotní duel prvoligových Teplic s Karvinou.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení