V Libereckém kraji se už rozjely vleky na Severáku v Jizerských horách a v Desné na Černé Říčce. Lyžuje se na pomezí Jizerských hor a Krkonoš v Rejdicích. Velká střediska v západní části Krkonoš, jako jsou Rokytnice a Harrachov, se chystají sezónu zahájit až příští týden. Rušný den zažili dnes ve Sportovním areálu Ještěd v Liberci. Lyžovat se tam začalo už v pátek večer, kdy přijelo sníh otestovat asi 150 lyžařů. Dnes bylo na svahu ještě rušněji.

"Parkoviště je plné, hodně lidí dorazilo až po obědě, kdy se přeci jen oteplilo," řekl ČTK ředitel střediska Jan Svatoš. Na Ještědu je zatím v provozu jen sjezdovka F10, naplno se areál rozjede příští pátek. "Mrazivého počasí využíváme k zasněžování, jedou vodní děla a pustit jsme mohli i tyče, některé hromady sněhu mají až čtyři metry," poznamenal Svatoš. Ostatní sjezdovky podle něj začnou rolbaři upravovat po neděli.

Rušno dnes bylo i v oblíbeném jizerskohorském středisku Severák v Hraběticích. "Pustili jsme dva velké vleky a jeden malý, lidí bylo opravdu hodně," řekl ČTK vedoucí střediska Štěpán Juřík ze společnosti SKI Bižu. Další dva areály společnosti - na Tanvaldském Špičáku a v Bedřichově, zatím v provozu nejsou, lyžovat se tam začne až za týden.
Slunečné počasí přilákalo stovky lidí i do areálů v Ústeckém kraji. Poprvé se dnes lyžovalo třeba na Bouřňáku u Teplic. "V provozu jsou sjezdovky Hrobská a Údolíčko. Jezdíme za dětské jízdné," informoval dnes ČTK ředitel SportCentra Bouřňák Tomáš Tvrdík. Zájem byl podle něj opravdu velký, parkoviště nestačila. "Parkoviště zdarma bylo obsazené a museli jsme lidi posílat na placené," poznamenal.(čtk)