Pro jiné tu ale v rámci regionu stále platí nabídka firem pro dálkovou přepravu. Řidičů je nedostatek. A potvrzují to také údaje z úřadu práce. Řidič kamionu coby nabídka pracovního místa patří společně s obráběči kovů a také profese pomocných dělníků k těm nejvíce poptávaným. A to dlouhodobě.

NEZAMĚSTNANOST V KRAJI POKLESLA, I TAK ALE „VEDEME"

Míra nezaměstnanosti v Ústeckém kraji klesla v dubnu o dvě desetiny procentního bodu na 8,8 procenta. Nadále ale zůstává nejvyšší z celé republiky. Na konci měsíce bylo v regionu bez práce 49.979 lidí, meziměsíčně o 1258 méně. Vyplývá to z údajů, které pro novináře zveřejnil Úřad práce ČR.

Nejvíce nezaměstnaných je dlouhodobě na Mostecku, kde míra nezaměstnanosti v dubnu činila 11,5 procenta. V evidenci úřadu práce končí i horníci, kteří postupně odcházejí z uzavíraných dolů.

Naopak nejnižší nezaměstnanost, a to 6,9 procenta, byla na Litoměřicku, které těží z blízkosti k Praze. Hned za ním skončilo Teplicko s mírou nezaměstnanosti 7,3 procenta.

JSME V PRVNÍ DVACÍTCE

Všech sedm okresů kraje se vešlo do dvacítky okresů s nejvyšší nezaměstnaností v celém Česku. V nadcházejících měsících analytici očekávají další pokles nezaměstnanosti. Počet volných pracovních míst v Ústeckém kraji v dubnu meziměsíčně klesl o 17 na 7075. Zatímco v celorepublikovém průměru připadají na jedno místo zhruba tři uchazeči, například na Ústecku je to 14 uchazečů. Právě v krajském městě úřad práce nabízel nejméně míst ze všech sedmi okresů, a to 576. Naopak nejvíce jich bylo v dubnu na Teplicku, kde mohli lidé vybírat z 1466 míst. V celém Česku míra nezaměstnanosti ve sledovaném měsíci klesla na 5,7 procenta z březnových 6,1 procenta.

ZEPTEJTE SE U LESŮ

Na lesních správách a závodech vytvořil státní podnik Lesy České republiky od dubna do října 285 nových sezónních pracovních míst. Jsou určena pro lidi evidované na úřadech práce.

„Sociální program se loni osvědčil, proto v něm pokračujeme. V roce 2015 jsme nabídli práci 178 nezaměstnaným, letos jsme na lesních správách a v lesních závodech vytvořili pracovní místa pro 285 sezónních zaměstnanců," vysvětlil generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád.

Nejvíce nových zaměstnanců je v Krušných horách, celkem 56. Do roku 2019 chce podnik zaměstnat na veřejně prospěšné sezónní práce kolem 460 lidí.

V dubnu nastoupilo 184 nových pomocných pracovníků v lesnictví, další začnou čistit les, příkopy a svodnice během května i června.

Kromě jiného noví zaměstnanci likvidují černé skládky a věnují se pomocným činnostem v pěstování i ochraně lesů.

Měsíčně si vydělají kolem 14 500 korun hrubého. Mzda závisí na přístupu k práci i výkonu.

„Oslovili jsme 75 poboček úřadů práce, s nimiž uzavíráme dohody o poskytnutí příspěvku na zřízení pracovních míst. Snažíme se tak pomoci státu i v sociální oblasti," pokračoval generální ředitel Szórád.

Sociální program loni podnik avizoval ve své „Koncepci strategického rozvoje na období 2015 až 2019".

Cílem je zaměstnat pracovní síly, které neuspěly na trhu práce a mohou tak v sezóně pomoci s činnostmi, na které by lesníci neměli čas.