Žádosti o kotlíkové dotace začne kraj sbírat pravděpodobně začátkem příštího roku. Lidé se o ně ale zajímají už teď. „Lidé volají, zájem je veliký, takže nemám obavu, že by se ty peníze nevyužily," řekl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.
Maximální výše příspěvku je 127 500 korun. Výše dotace však bude odstupňovaná podle typu kotle. Na tepelné čerpadlo nebo kotel jen na biomasu mohou lidé získat až 80 procent. Loni se dotace díky velkému zájmu vyčerpala už za devět dní. O příspěvek stihlo požádat 614 lidí.
V regionu je potřeba vyměnit 42 tisíc kotlů. Jen do konce roku 2018 musí být podle požadavků ministerstva životního prostředí provedena výměna 1 080 kotlů. „Ale samozřejmě se nedá předpokládat, že všichni lidé, kteří kotel mají, budou mít zájem o výměnu," připomněl Bubeníček.
Krajský úřad musí nejprve požádat o dotaci na ministerstvu životního prostředí. Věc také musí schválit zastupitelstvo. Až pak kraj vypíše výzvu pro obyvatele. Veškeré informace budou postupně zveřejňovány na webu krajského úřadu. Ministerstvo životního prostředí chce do roku 2020 vyměnit zhruba 80 tisíc starých kotlů. (pod)