Dobrou náladu má týden před zahájením slavností primátor Teplic Jaroslav Kubera. Kromě toho, že každoročně patří k aktérům, neboť je jedním z těch, kdo sezónu oficiálně zahajuje při svěcení pramenů, se dvoudenního zábavného maratonu zúčastní také jako divák. „Nemám to při výběru jednoduché. Musím volit z toho, na co mi zbývá čas. Ale i tak se vždy dobře pobavím," říká v rozhovoru pro Teplický deník. „Velkou radost mám z toho, jak ti lidé korzují a povídají si mezi sebou," dodává.Ilustrační foto

Což je určitě jeden z hlavních významů slavností, potkávat v ulicích známé, procházet se a ještě se u toho pobavit…

„Určitě. Tepličáci cítí, že Teplice jsou jejich domov. Jsem přesvědčen, že i tyto každoroční slavnosti na tom mají svůj nemalý podíl. Chodí dva tipy lidí. Jedni přicházejí s jasným scénářem z domova, co a kde chtějí vidět a poslouchat. Podle toho pak přecházejí nebo zůstávají na jedné scéně. A pak je ta druhá skupina, a možná i větší. To jsou ti, kteří ví, že jsou ve městě slavnosti, tak tam prostě jdou a nechají se unášet atmosférou. A to je na tom právě to krásné."

Objevují se námitky, že jedna akce typu „lázeňská" je málo. Že by si město zasloužilo více takových akcí. Co si o tom myslíte coby primátor tohoto města?

„Podle mě to bohatě stačí. Lázeňská by pak zevšedněla, neměla by ten správný náboj. Byly návrhy rozšiřovat. Už došlo například k rozšíření nahoru na Letnou, na kurty a vyhlídku. Uvažovali jsme třeba o rozšíření do Trnovan. Ale jakmile dojde k dalšímu roztažení, bude to problém. A navíc to bude působit, že je tu méně lidí. Máme zásadu, nač něco měnit, když to funguje."

Celý rozhovor bude ve speciální příloze Deníku k „lázeňské", kterou bude redakce rozdávat zdarma na oslavách.