Vyřešit prostor po bývalém koupališti. Oživit centrální náměstí. Vrátit Krupce dobrou pověst. Dostat se na seznam UNESCO. To jsou některé hlavní vize volebních stran, které budou v říjnu usilovat o hlasy voličů v třináctitisícové Krupce.

Vlastní podněty k řešení našeptávají budoucímu vedení radnice samotní občané. „Vadí mi obsazenost problémového sídliště s ulicemi Karla Čapka a Dukelských hrdinů,“ stěžuje si například Viera Nejedlá. Na problém této lokality poukazuje i Ivana Matoušová. Podle ní si tamní obyvatelé ničeho neváží. „Situaci na sídlišti způsobuje zřejmě velká migrace lidí,“ naznačuje padesátiletá rodačka, co by se mělo změnit.

Místní lidé vidí ve svém městě i pozitiva. „Hodně se tu věnují sportu. Důkazem je stadion a hala vedle něj,“ komentuje dění Josef Hovorka, který žije v Krupce od roku 1972.

Z hvězdárny v Teplicích. U dalekohledu je pracovník teplické hvězdárny Radim Neuvirt.
FOTO: Teplická hvězdárna je po roce opět v provozu

Podobně jako v sousedních Teplicích ani v Krupce nemají koupaliště. Nefunguje už od roku 2010. Jak do budoucna vrátit do areálu život, na to se snaží odpovědět vysokoškoláci. „Oslovili jsme 16 odborných škol, sešlo se 12 návrhů. Na začátku června jsme uspořádali konferenci, na které je autoři představili, a teď je vystavujeme,“ říká zastupitel Rostislav Kadlec ze sdružení Krupka naše město. Vizualizace včetně plakátů a 3D modelů si lidé mohou prohlížet do konce září na městském úřadu. Zároveň mohou hlasovat, který z návrhů se jim líbí nejvíc.

Vládnoucí garnitura v Krupce se během svého období snažila rozjet plány na renovaci stávajícího vzhledu Mariánského náměstí.

Krupka.Zdroj: Deník / Zdeněk Traxler

„Naposledy se náměstí opravovalo v roce 1994 a už se na něm podepsal zub času,“ zmiňuje starosta Zdeněk Matouš (ČSSD). Hrubé náklady na opravu odhaduje radnice na 10 milionů korun s tím, že větší část by měla putovat z evropských fondů. „Osobně bych tam chtěl vrátit i potůček, který překlene několik dřevěných lávek. Jako kluk si ho pamatuji,“ podotýká Matouš, který stojí v čele Krupky od roku 2011.

V opozici po celé čtyři roky působila Zdravá Krupka. Bojovat proti přesile ji neodradilo. „Rozhodli jsme se pokračovat, na našich zásadách se nic nemění,“ vzkazují svým voličům na webových stránkách. Jednou z těch, kdo stál po celé volební období na druhé straně barikády, byla zastupitelka Miloslava Bačová. „Vzhledem k neochotě koalice s námi komunikovat jsme se velmi často dostávali do role hlídacího psa. Naším cílem je teď vrátit Krupce dobrou pověst,“ zmiňuje.

Ilustrační foto.
Osvěta v obcích zabírá. Lidé díky ní častěji třídí baterie

Zdravá Krupka si chce i letos posvítit na průběh voleb, a to ve spolupráci s agenturou Transparency International. V minulosti tu totiž řešil soud a policie podezření z kupčení s hlasy. V předminulých volbách v roce 2010 se hlasování dokonce opakovalo, což tehdy o rok protáhlo volbu vedení radnice.

Krupka má nakročeno do UNESCO. O zápisu hornické kulturní krajiny Erzgebirge - Krušnohoří, jejíž součástí je právě Krupka, se rozhodne příští rok v Paříži. Přípravy probíhaly několik let. Pro město by to byla především velká podpora cestovního ruchu. „Když budeme v UNESCO, tak se u nás několikanásobně zvýší počet turistů. Dnes je to ročně 20 tisíc lidí, což by mohlo stoupnout až na 100 nebo 150 tisíc,“ říká tajemník radnice František Růžička (Krupka naše město).

Spoustu dalších předvolebních informací o Krupce najdete ve čtvrtečním Teplickém deníku!