„Z nominovaných akcí účastníky ankety nejvíce zaujaly oživené prohlídky zámku potmě, které pod názvem „Kámen mudrců Giacoma Casanovy aneb alchymie, jak ji ještě neznáte" uspořádalo Divadlo V Pytli Petra Stolaře. Na první příčku mezi akcemi tyto zářijové prohlídky vyneslo 23 % hlasů, což potvrzuje stále živý zájem veřejnosti o akce s „casanovským" tématem, ve spojitosti se zámkem Duchcov již tradičním," řekl kastelán státního zámku Duchcov Marian Hochel a dodal: „Pouze o 1 % méně získal benefiční koncert Lenky Dusilové pro Reinerovu fresku, uspořádaný správou zámku a Kulturním centrem Duchcov přímo v pavilonu, na jehož kupoli byla barokní freska před více než třiceti lety osazena. Rozdílem jednoho hlasu odsunula zářijová benefice na třetí příčku velkou letní výstavu československého filmového plakátu 20. století „Světlo, kamera, akce!", uspořádanou správou zámku v letních měsících v zámecké Galerii Giacomo. Každá z těchto akcí získala 22 % hlasů."

V zámecké galerii byla v jarních měsících instalována výstava panenek a oblečků pro panenky, orientovaná speciálně na dětské návštěvníky, „Háčkovaný svět". Výstava, která měla z loňských výstavních projektů v zámecké galerii nejvyšší návštěvnost, získala celkem 20 % hlasů, což jí zařadilo na čtvrté místo.

Jako páté v pořadí mezi akcemi se se 14 % umístily červencové oživené prohlídky zámecké expozice s prvky opery a baletu „Casanova se žení", které správa zámku uspořádala s Divadlem V Pytli a Vladimírem Gončarovem, sólistou ze Severočeského divadla v Ústí nad Labem.

„Anketa o akci roku na zámku Duchcov mapuje zájem návštěvníků o kulturní dění na zámku, a zároveň slouží jako užitečná inspirace pro koncipování programové nabídky na další návštěvnickou sezónu.

V minulých ročnících ankety bodovaly na prvních příčkách výstavy v zámecké Galerii Giacomo Zámek pletený z krajky (2014) a Třináctá komnata Napoleonova (2013), dále benefiční Concertino Lenky Filipové pro Reinerovu fresku (2012) a Casanovské slavnosti (2011)," informoval kastelán. (red)