„Když se naše škola v roce 2004 rozhodovala, že adoptujeme na dálku nějaké z dětí v Africe a prohlíželi jsme si bezradně seznamy dětí vybraných k adopci, nevěděli jsme, koho zvolit. Příběhy dětí jsou velmi smutné a pomoc by potřebovaly všechny. Nakonec, protože jsme škola zaměřená na matematiku, jsme si vybrali chlapce jménem Newton," popsala začátek příběhu ředitelka ZŠ Buzulucká Milena Hodková.

Newton Keverenge z Maragoli v Keni žije bez rodičů s babičkou a dědou. Už deset let mu žáci a učitelé finančně přispívají na to, aby mohl chodit do školy a díky vzdělání tak měl šanci na kvalitnější život. Mezi Teplicemi a Keňou pravidelně putují dopisy, ale také dárky. „Žákovský parlament rozhoduje o tom, co bychom mohli jako společný dárek poslat. Peníze žáci získávají třeba sběrem. Některé třídy posílají dárky i samostatně. Dokonce od nás dostal i kolo. Dražší než dárky samotné bývá poštovné, které do Afriky stojí hodně," popsala, jak vzájemný kontakt probíhá, Milena Hodková.

Newton ve svých dopisech, které mají ve škole vystavené na nástěnce společně s fotografiemi popisuje, jak se učí i jak vypadá život v západní části Keni, kde žije.

V posledním dopise, který poslal svým kamarádům do teplické školy, píše mimo jiné: „Chtěl bych moc poděkovat za dárky, cvičební úbor, geometrickou sadu, tašku, pracovní sešity a učebnice. Má učitelka je šťastná, protože se snažím a pilně se učím, abych měl lepší známky. Jsem nyní v osmé třídě a zanedlouho mě čeká zkouška, ze které jsem trochu nervózní. Když přijdu ze školy, pomáhám s domácími pracemi, chodím pro vodu, myji nádobí, sbírám odpadky a krmím naši krávu. Potom si čtu knihy, které jsem si vypůjčil od kamaráda, třeba „Alenku v říši divů"."

Do budoucna má Newton velké plány. „Chtěl bych se stát prezidentem, abych mohl pomáhat lidem, kteří to potřebují," svěřil se v dopise.

Adopce na dálku

Do projektu adopcí na dálku se zapojila řada škol na Teplicku:

- Roku 2003 se Gymnázium Teplice zapojilo do projektu Adopce na dálku zaštítěného Arcidiecézní charitou. Geraldu Lulemu z Ugandy umožnili chodit na základní a střední školu, kterou v roce 2012 ukončil maturitou. Studenti a učitelé sponzorovali jeho vzdělávání každý rok částkou 7 000 Kč.

- ZŠ Koperníkova se do projektu Adopce afrických dětí zapojila v r. 2008. Vybrala si chlapce jménem Noman Lusava Kitula z Nairobi v Keni. Finance získávala z dobrovolných příspěvků na akcích školy.

- Duchcovské gymnázium zase přispělo na tibetského chlapce jménem Lobsang Gyaltsen.