Nezaměstnanost v Hostomicích trvale stoupá už od začátku letošního roku, ještě než koronavirová krize propukla naplno. V lednu 2020 byl počet nezaměstnaných těsně pod pěti procenty. Podle starosty Ivana Holaty ale za stále zvyšující se čísla nemůže jen nedostatek pracovních příležitostí.

„Fabriky, třeba cihelna, se u nás zavíraly už před lety. Nahradily je ale jiné, které pracovní místa vytvořily. Nedostatek pracovních příležitostí pro naše obyvatele nevidím,“ říká hlava obce. „Máme poblíž šachtu, elektrárnu. Je to často spíše v hlavách lidí, někteří se do práce neženou,“ myslí si starosta. Jeho slova potvrzuje i Úřad práce. „Část území obce Hostomice je označena jako sociálně vyloučená lokalita. Nezaměstnanost v obci vždy vykazovala vyšší hodnoty než ostatní obce okresu. Pohybovala se okolo 4,5 procenta,“ vysvětluje mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková.

Druhý nejvyšší meziroční nárůst mají shodně Moldava a Kladruby, kde se od loňského do letošního června zvýšila nezaměstnanost o 3,1 procenta.

tabulkaZdroj: Deník

U Moldavy vzhledem k nízkému počtu obyvatel i jen několik lidí registrovaných na Úřadu práce s procenty zaměstnanosti výrazně zahýbou. Podle Beránkové do současného nárůstu promlouvá situace kolem epidemie koronaviru a fakt, že na Moldavě je vysoký počet pendlerů, kteří dojíždějí za prací do nedalekého Saska.

V Kladrubech hodnotí starostka situaci navzdory číslům jako klidnou. „Náš úřad nezaznamenal, že by narůstal počet lidí, kteří se chtějí nechat zaměstnat třeba v obecních službách, protože jinou práci sehnat nemohou,“ říká Nicol Pavlů. „Naopak máme problém do údržby lidi sehnat. Na druhou stranu, spadáme pod Teplice, je jasné, že propouštění v okolních podnicích muselo zasáhnout i naše obyvatele,“ poznamenává starostka.

Úřad práce - Ilustrační foto
Mapa nezaměstnanosti zčervenala: Lidí bez práce přibylo po celé zemi

Okres Teplice měl v červnu 2020 druhou nejnižší nezaměstnanost (3,97 %) v rámci Ústeckého kraje. Čísla mohla být lepší, kdyby firmy nemusely hromadně propouštět. „Od začátku roku 2020 nahlásili v tomto okrese záměr hromadného propouštění čtyři zaměstnavatelé,“ vypočítává mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková. Mezi nimi byla chudeřická sklárna AGC nebo Lázně Teplice.