Srpnový pokles nezaměstnanosti prakticky kopíruje rok staré dění - tehdy z evidence úřadu práce zmizelo 470 lidí, jenže tou dobou bylo nezaměstnaných o 1536 méně. V relativních číslech byla míra nezaměstnanosti jen 12,4 procenta a pokles živený příznivější náladou zaměstnavatelů vydržel až do zimy. Pak se situace obrátila a nezaměstnaných začalo hodně přibývat. Míra nezaměstnanosti v únoru gradovala na hodnotě 13,9 procenta.
Ani teď Ústecký kraj nepřišel o svůj nelichotivý primát, který drží už od první poloviny 90. let minulého století, a je dál regionem s nejvyšší nezaměstnaností. Poznat je to i na srovnání okresů, které vede s 15,7 procenta Mostecko, druhé je s 15,4 procenta Bruntálsko. Třetí příčka pak patří společně Ústecku a Karvinsku.
Vysoká nezaměstnanost na Ústecku se úplně vymyká zvyklostem - zatímco ve všech regionech Česka okres s krajským městem nezaměstnanost snižuje a je pod průměrem zbytku regionu, Ústí ji naopak zvyšuje. Valná většina obyvatel okresu přitom žije přímo ve stotisícovém Ústí nad Labem. Situaci ještě zvýrazňuje srovnání se sousedním Teplickem, které mělo ještě před několika lety nezaměstnaných výrazně víc, ale teď je tam podíl lidí bez práce o 1,5 procentního bodu nižší.(čtk)