Tleskají mu nejen zkušení kolegové, ale také ti, kteří se poprvé oblékli do kuchařského rondonu. V mysli Ladislava Nodla utkvělo dobře jedno datum, kterým byl dvacátý třetí den srpna roku 1943. To ho maminka odvedla do kuchyně. A už z ní nevyšel. Včera předával zkušenosti učňům a dalším účastníkům kurzu, který připravila teplická hotelová škola.
Co byste doporučil začínajícím kuchařům?
Především to chce jít si za svým. Když v kuchyni stojí kuchař na jedné noze, není to ono. Vidíte už na jeho prvním přístupu, zda se pro toto zaměstnání hodí nebo nikoli. Když jsem začínal, tak mi všichni říkali, že kuchař musí v kuchyni stát pevně na obou nohách. Učíte se pořád. Kombinujete různé věci, které by mohli dobře chutnat. Nic se nevyhazuje. Zužitkovat se dají i „zbytky“, i když toto slovo nemám rád. Jsou to také výrobky, se kterými se dá pracovat. Ani patička ze salámu, ani odkrojky zeleniny nejsou zbytky.