„Pro ryze rekreační charakter horského úseku tratě nad Osekem a dlouhodobě vysledovanými počty cestujících s každodenním provozem na Moldavu neuvažujeme. Kraj nemůže dle péče řádného hospodáře, ani dle schváleného dopravního plánu objednávat vlaky tak málo vytížené, jak tomu bylo na Moldavě," informovala tisková mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková.

Kraj zrušením posledních dvou spojů v železničním úseku Osek Moldava ušetří asi dva miliony korun ročně. Trať na Moldavu provozují České dráhy.

S Ústeckým krajem mají smlouvu do roku 2019.

Klub Českých turistů Litvínov se nelíbí ani to, že nový jízdní řád na trase Most Moldava nepočítá s časovou korekcí jednoho ze spojů.

„Opět budeme podávat připomínku k navrácení dopoledního vlaku do původní polohy, tedy s odjezdem opět v 10.10 hod. z Dubí. Je nám znám nedostatek finančních prostředků a snížení počtů vlaků, ale jízdní řád musí být nastaven tak, aby vyhovoval většině cestujících. Již nyní se ukazuje, že posunutí dopoledního vlaku bylo chybné, nevyhovuje školám ke školním výletům, projevuje se na účasti pořádaných akcí a ty musely být uzpůsobeny novému příjezdu do Krušných hor. To vše může vést k odlivu dalších cestujících a postupnému zastavení provozu, tak jak tomu bylo na tzv. Kozí dráze," uvedl z Klubu Českých turistů Litvínov Michal Švec.

Ústecký kraj obdobnou připomínku již v minulosti řešil.

Došel tehdy k závěru, že takto nastavený jízdní řád je příznivější k cestujících z pohledu kapacity, přepravy kol a lyží než návrh, který na úřad přišel. „Pokud i teď přijde jakákoliv připomínka, budeme se jí pochopitelně konstruktivně zabývat," nechala se slyšet tisková mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková. (kos)

Víte, že …

Dceřiná firma Deutsche Bahn Arriva má zájem o provozování trati MostMoldava. Ráda by obnovila každodenní provoz na trati, která je kulturní památkou, a zmodernizovala by vlaky.Krušnohorskou železnici chce provozovat společnost Arriva. V sobotu se přijela představit

Arriva zajišťuje železniční i autobusovou dopravu v 11 evropských zemích