Mezi zadrženými byli zřejmě náměstek ústecké hejtmanky Pavel Kouda (ČSSD) a ředitel dotačního úřadu ROP Severozápad Pavel Markvart (ODS). Policie už je podle dostupných informací obvinila ze zneužití pravomocí a porušování finančních zájmů evropských společenství, hrozí jim až dvanáctileté vězení.

Státní zástupce musí návrh na vazbu podat soudu do 48 hodin od zadržení, tedy do čtvrtečního rána. "V tuto chvíli k tomu zatím nemáme stanovisko, víc budeme vědět odpoledne," řekl dopoledne Jakovec.

Podle policie jde o pokračování vyšetřování, při němž byli v červenci zadrženi čtyři lidé. Dosud padlo šest obvinění, vedle Koudy a Markvarta je policie zřejmě sdělila i předešlým ředitelům dotačního úřadu Petru Vráblíkovi a Petru Kušnierzovi a také dvěma úřednicím. Kušnierz a úřednice Irena Kotlanová jsou vyšetřování už od července.

Policejní zásahy jsou v poslední době na dotačním úřadě časté Policie se tam vypravila 1. června, 3. července a 2. srpna.

Pokud byl obviněn Kouda, stal se tak zatím nejvýše postaveným člověkem, kterého zasáhla série skandálů okolo rozdělování evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. V zákulisí se očekává, že Kouda za mřížemi ještě nějakou dobu zůstane. "Přijela si pro něj ráno policie, vyslýchá ho a bude ho chtít dostat do vazby," řekl zdroj blízký severočeské politice v úterý dopoledne ještě před tím, než začala informace o Koudově zadržení šířit média.

Kouda byl druhým mužem krajské kandidátky, ale vedení ČSSD ho dnes vyškrtlo. Dlouho byl považován za pojítko mezi jejími tehdejšími znesvářenými křídly - jedním okolo hejtmanky Jany Vaňhové a druhým okolo Jiřího Paroubka. Pokud se ukáže, že je Kouda obviněn, ČSSD jej vyzve aby odešel z veřejných funkcí a vrátil stranickou průkazku, uvedl v úterý předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.(čtk)