Zda bude hranice z roku 2013 překonána, to se dozvíme až v sobotu po 14. hodině, kdy volby skončí. Nicméně už první hodiny pátečního dne v některých volebních místnostech naznačily, že k volebním urnám na Teplicku chodilo poměrně dost lidí.

„Chodí ve vlnách. Nedočkaví voliči se hrnuli hned po otevření volebních místností. Pak byl na chvíli klid. O hodinu později zřejmé, že skončila pro některé pracovní doba a opět se to tu zaplnilo,“ uvedla Helena Holíková, která členkou volební komise v jednom z okrsků v Proseticích. 

Mezi prvními, kdo v pátek přišel odevzdat svůj hlas v teplické části Prosetice, kde jsou volební urny na chodbách základní školy, byl dvaapadesátiletý Milan. „Odjíždím na víkend pryč, tak jsem to chtěl vyřídit co nejdříve,“ uvedl důvod jeho brzké návštěvy volební místnosti truhlář z Teplic. 

Podle členů volebních komisí, které oslovili redaktoři Deníku, patřili k prvním voličům převážně senioři. Někde dokonce postávali venku ještě před otevřením volebních místností. Bylo tomu tak například před domem kultury v centru Teplic. Podobný stav ale byl také například v Bílině či Duchcově.

Miloše Zemana by na Hradě v Praze rád viděl řidič z povolání Václav Holík. Do Teplic k volbám se vrací ze Španělska, kde byl nákladním autem na služební cestě. Voličský průkaz vyřízený nemá, proto musí do volební místnosti ve svém teplickém bydlišti. „Drahoš se mi nějak přestal líbit, tak dávám jeho protikandidáta,“ komentoval své rozhodnutí Tepličan ve středních letech. 

Z pracovních důvodů v Praze na tento víkend zůstává teplický poslanec Dominik Feri. „K volbám ale samozřejmě půjdu. Mám tu s sebou vyřízený voličský průkaz. Hodím to Drahošovi,“ uvedl mladý politik, který je absolventem teplického gymnázia a kromě působení v republikovém parlamentu zůstává také členem zastupitelstva i rady města Teplice.

V Teplicích bude volit zrcadlový muž. K vidění byl naposledy při svatbě před 18 lety
V Teplicích bude volit zrcadlový muž. K vidění byl naposledy před 18 lety

Pro stejného kandidáta přišel vhodit svůj volební lístek také produkční Jiří Dušek z Teplic, který byl v roce 1968 v Teplicích zakladatelem klubu mládeže Pop Music Fan Club a v současné době pořádá besedy s hudebníky a dalšími známými osobnostmi. Podle něj bude výsledek druhého kola volby velmi těsný. „Je potřeba ale změna,“ konstatuje. 

K prezidentským volbám nepůjde František Bláha z Teplic. „Nechodím k žádným. Nemá to cenu. Stejně si tam vždycky dosadí, koho chtějí,“ obhajuje své rozhodnutí zůstat raději doma u televize a sledovat vše zpovzdálí muž z Teplic.

I pro druhé kolo zůstaly na Teplicku některé netradiční volební místnosti. V Hudcově volí lidé v obývacím pokoji rodinného domu. V Sobědruhách se hlasuje o prezidentovi mezi poháry hasičů. V Žalanech se volí v obecní knihovně. V Teplicích jsou volební místnosti ve školách. 

Volby v Ústeckém kraji probíhají zatím poklidně. „Neevidujeme žádné narušení voleb,“ potvrdila v sobotu dopoledne policejní mluvčí Jana Slámová.

Při prvních prezidentských volbách v roce 2013 převálcoval Miloš Zeman na Teplicku svého protikandidáta Karla Schwarzenberga poměrem 31 ku 3. Pouze ve třech obcích Teplicka a to na Moldavě, Bořislavi a Lukově dali tehdy přednost knížeti Schwarzenbergovi před Zemanem.

Jan Krob, obránce FK Teplice
FK Teplice bude volit i na Kypru. Většina fotbalistů dá hlas Drahošovi