Dva roky se rozmýšleli, jestli jít do soutěže o nejlepší webové stránky Zlatý erb. Stále totiž nebyli úplně spokojení se vzhledem své internetové prezentace. A tak vylepšovali a vylepšovali, až se osmělili. Řeč je o správcích webu obce Ohníč na Teplicku. Tato ani ne tisícová vesnice obsadila v celorepublikovém klání o nejlepší web první místo.

„S umístěním na předních pozicích jsme v žádném případě nepočítali. Máme z něho obrovskou radost,“ svěřila se starostka Ohníče Lenka Brandtnerová. Konkurence byla velká. Do Zlatého erbu se zapojilo 430 webových stránek měst a obcí z celého Česka.

Ohníč si na správu webu nenajímá externí agenturu, ale spravuje si stránky sama. „Vzhled stránek je zásluhou více lidí, v první řadě webmastera Aleše Pospíchala a pracovníků úřadu,“ sdělila starostka, která na stránky vkládá všechny důležité informace, pozvánky na kulturní akce a fotografie z historie a současnosti obce. „Doufám, že občané naše webové stránky vnímají jako dobrou příležitost se dozvědět co nejvíce informací a praktických rad,“ dodala.

Ohníč chce web do budoucna i nadále vylepšovat. „Stále máme nové nápady a inspirace. Jsem moc ráda, že máme zpětnou vazbu od občanů. Posílají nám staré fotografie a jiné příspěvky, za což jim moc děkuji a doufám, že naše spolupráce bude pokračovat,“ řekla Brandtnerová. Kromě webu komunikuje vedení obce s lidmi i skrze mobilní rozhlas a sociální sítě. „Obec má svůj založený profil na Facebooku. Je to dobrý pomocník, několikrát nám pomohl najít třeba páníčka zatoulaného psa,“ informovala starostka.

Bezdomovec našel mrtvolku dítěte v kontejneru ve Zrenjaninské ulici v Teplicích. Policie všechny kontejnery okolo místa činu v ulici obehnala policejní páskou a prohledávala je.
Vazba nebude. Soudce ženu, která může za smrt svého dítěte, pustil na svobodu

Obec Ohníč nebyla jediná z Ústeckého kraje, která bodovala ve 20. ročníku renomované soutěže o nejlepší webové stránky a elektronické služby měst a obcí. „Mezi městy byla udělena dvě první místa, a to pro Most a Benešov,“ řekl za organizátory Zlatého erbu Prokop Konopa.

Nápad uspořádat soutěž, ve které by se porovnávaly weby obcí a měst, vznikl na konci minulého století v hlavě Jana Savického a impulzem byla především živelnost, ve které webové stránky na svém prvopočátku vznikaly. Weby se rodily často jen díky nadšencům z řad informatiků a jejich kvalita byla velmi nevyrovnaná.

Vývoj obecních webů

„Individuálně spravované stránky obecním webmasterem jsou, na rozdíl od počátků soutěže, v naprosté menšině. Hlavní důraz se už neklade na uspořádání webu. Tam na základě sdílených dobrých praxí máloco překvapí. Lze hovořit až o jakési standardizaci obecních webů, protože hlavní komerční redakční nástroje mají rozložení webů velmi podobné. Hlavní důraz je kladen na obsah a aktuálnost webu, na jeho užitečnost pro návštěvníky stránek,“ sdělil předseda poroty celostátního kola Zlatého erbu Tomáš Holenda.

Pietní akt připomněl 313 obětí pochodu smrti v roce 1945 v Krupce na Prokopce
FOTO: V Krupce vzpomínali na oběti války. Na 313 vězňů z transportu smrti