Ke zdražení nespíš dojde

Ivana Krejčová, vedoucí stravování školní jídelny Na Stínadlech uvedla, že ke zdražování obědů nejspíše nakonec dojde, ale od září ještě ne. „Ceny potravin rostou, tak uvidíme, co to udělá s masem. Uvidíme také podle počtu obědů. Musíme plnit určitý spotřební koš,“ vysvětluje. Dodává, že v případě zdražení některých surovin nejde pro zachování ceny třeba ubírat porce masa nebo něčeho jiného.
Nepatrné zdražení obědů se prý dá předpokládat už jen i kvůli daňové reformě, kdy by se daň z přidané hodnoty na suroviny měla zvýšit z 5 % na 9 %. „Ráda bych navíc zachovala i různé dodatky k jídlu, jakými jsou například moučníky nebo třeba müsli tyčinka,“ vyslovila přání vedoucí. V současnosti je cena oběda ve školní jídelně Na Stínadlech 15 korun stále u spodní hranice povoleného cenového rozmezí.
Ceny obědů zůstaly stejné i ve školní jídelně při Základní škole Edisonova
v Teplicích. Pro děti od 6 do 10 let je stanovena cena 15 korun. Starší děti od 11 do 14 let platí 17 korun a starší patnácti let již mají oběd za 18 korun. Zaměstnanci základní školy si také platí 18 korun a cizí strávníci se v této školní jídelně nají za skvělých 35 korun. Ceny prozradila sekretářka školy Jitka Chludilová. Školáci i zaměstnanci si však hradí jen část oběda, zbytek jim doplácí škola. Ceny obědů by i při nepatrném zdražení řádově o koruny byly stále velmi výhodné. Za takovou cenu doma maminka svému dítku rozhodně neuvaří.
Zdražování obědů nečeká v nejbližší době ani studenty a školáky z Biskupského gymnázia v Bohosudově a základní školy. Podle Jana Šimka, zástupce ředitele školy prý provozovatel školní jídelny zdražení zatím nechystá. Cena oběda se zde pohybuje okolo 17 korun. Cena se také odvíjí od stáří strávníků. Ti, jakmile překročí jistou věkovou hranici, pak platí v průměru o korunu či dvě navíc.
Zdražení obědů o korunu přichystala pro své strávníky například školní jídelna Čsl. Dobrovolců. Obědy tak nyní stojí podle věku strávníků 17, 18 a 19 korun. Cizí strávníci zaplatí za oběd ve školní jídelně 42 korun. Ivana Antalová, vedoucí stravování zdražení zdůvodnila růstem cen některých surovin a tím potvrdila předpoklady Ivany Krejčové.