"Pašování zvířat je byznys srovnatelný s pašováním zbraní nebo drog. Bylo by naivní se domnívat, že se vyhýbá i České republice, i u nás máme záchyty vzácných druhů, pro které následně Ministerstvo životního prostředí hledá umístění," řekla Deníku členka expertní skupiny Interpolu pro boj proti wildlife crime Pavla Říhová.

Češi jsou světově proslulí chovatelé a pěstitelé. Zejména chovatelé papoušků, plazů nebo milovníci kaktusů mají občas potřebu oživit své sbírky o nové nepříbuzné exempláře. I to je důvod některých záchytů vzácných druhů. Jindy jde zase o ozdobné nebo užitkové předměty vyrobených ze vzácných zvířat a přivezených ze zámoří jako suvenýr.

Odpočívající lev. Samci lvů patří mezi líná zvířata.
Zvířata zabavená chovatelům zoo neberou. Záchranná centra v kraji chybí

"V případě neživých exemplářů hledá Ministerstvo životního prostředí další možnosti vzdělávacího nebo výzkumného využití," dodala Říhová, která se specializuje na problematiku tzv. wildlife crime, forenzní vědy se zaměřením na zoologii a morfologickou determinaci, výzkum nových forenzních metod a postupů a spolupráce s orgány činnými v trestním řízení.

Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES) byla sjednána v roce 1973 ve Washingtonu. Jejím cílem je ochrana ohrožených druhů živočichů a rostlin před hrozbou vyhubení v přírodě z důvodu nadměrného využívání pro komerční účely.