Podle vedení obce Hrobčice čeká nového vlastníka hodně práce. „Momentálně je areál plný odpadků a sutin. Vyčistit ho nebude záležitost jednoho odpoledne,“ sdělila starostka Hrobčic Jana Syslová.

Co mělo nějakou hodnotu, tedy železo, kabely či plechy, je už pryč. Chybí okna, okapy i střechy. Firmu, která obří areál nedávno získala, to neděsí.

„Věděli jsme, do čeho jdeme. Dle územního plánu jde o plochy veřejné vybavenosti – sociální služby,“ řekl výkonný ředitel Autodromu Most Ivo Diviš.

Právě autodrom je úzce spjat s pražskou firmou Benet, jež si areál koupila. „Ubytovací kapacity my nemáme, tak bychom je tam mohli udělat. Rádi bychom v místě zřídili i pečovatelský dům. Jde o velké plochy, které by po revitalizaci mohli senioři využívat k aktivnímu odpočinku,“ dodal Diviš.

Ilustrační foto
Červený Újezd opět přilákal technaře. Bylo jich 300 až 400

Zdá se tedy, že areálu, kde kdysi bydleli sovětští vojáci, následně uprchlíci a před nedávnem v něm proběhly dokonce dvě technoparty, se blýská na lepší časy. „Kdyby to fungovala podle představ nového majitele, tak bychom se nezlobili. S čím je snad definitivní konec, tak to jsou technoparty,“ nechala se slyšet Syslová.

S polorozpadlými budovami, které hyzdí vzhled obce, mají své zkušenosti i v Dubí. „Museli jsem nechat zbourat stavbu naproti kapličce v Pozorce, protože jak se rozpadala, tak ohrožovala kolemjdoucí. Náklady vymáháme po původním majiteli,“ pronesl starosta Dubí Petr Pípal.

O jednoho betonového strašáka méně mají teď Teplice. Předminulý měsíc tam totiž k zemi město poslalo bývalý hotel Imperátor v Trnovanech. Ruina hyzdila část Teplice několik let. Objekt byl sídlem bezdomovců a nepřizpůsobivých občanů. Rozpočet na demoliční práce činil přibližně dva miliony korun bez DPH. Podle náměstka teplického primátora Hynka Hanzy musí náklady zaplatit majitel domu.

Teplické ruiny - Mlýnská ulice.
Zbořte i Mlýnskou jako Imperátor, apelují na radnici Tepličané

„Firma, které demolici nařídil stavební úřad, bude částku fakturovat majitelce. Pokud se s ní nedomluví na úhradě, tak se obrátí na město, aby zaplatilo. To tak učiní a bude ty peníze vymáhat na majitelce, předpokládám exekucí,“ naznačil možný vývoj ohledně úhrady demolice Hanza. V mapě projektu prazdnedomy.cz je objektů, které svým stavem hyzdí okolí v lázeňském městě patnáct.

Radnice přitom mají obecně velmi omezené možnosti, jak jejich majitele donutit k opravám. Někdy to končí zřícením domu, jako se to stalo minulý rok v ústeckých Předlicích. K neštěstí tu sice nedošlo, pád domu ale vyděsil místní obyvatele a hlavně nedalekou mateřskou školku.

Místo Imperátoru socha Jaroslava Kubery
Tepličany navrhovaná socha Kubery by se místo Imperátoru vyjímala, ukazuje koláž