Areál vypadá jako po bombardování. Podepsal se na něm zub času a hlavně zloději. Ti ukradli snad vše, co šlo zpeněžit ve sběrnách: překlady, kolejnice z vlečky, montované haly. A taky plot, který bránil vstupu skrze větrací otvor do šachty. Na místě několikrát zasahovali policisté a kvůli chemikáliím i profesionální hasiči. „Zloději si tam chodili jako do krámu. Brali si, co se jim hodilo. Divím se, že tam nějaký nešikovný zlodějíček nespadl do kanálu a nepřišel o život," řekl starší muž z Háje, který si nepřál zveřejnit jméno.

Areál budeme sanovat a proběhne demolice kontaminovaných objektů. Zbyněk Ortmann, Cannonneer

Situaci kolem neutěšeného stavu areálu několik let řešil obecní úřad. V areálu též proběhlo šetření, kterého se zúčastnili např.: úředníci duchcovského stavebního úřadu, pracovníci inspekce životního prostředí, policisté, zástupci báňského úřadu a obce Háj u Duchcova. Padly i pokuty. „Areál není náš majetek, takže s tím nemůžeme nic dělat. Ale z rozhovorů s novými majiteli mám docela dobrý pocit. Dokázal bych si tam představit třeba nějaké menší průmyslové provozy apod.," nechal se slyšet starosta Háje u Duchcova Karel Drašner.

Cannoneer získal areál za čtyři miliony korun. Firma se mimo jiné specializuje na demolice, ekologické likvidace a zpracování a úprava veškerých kovů. „Čeká nás několika milionová investice do sanace a demolice kontaminovaných objektů. Momentálně probíhají v areálu základní zabezpečovací práce. Chceme „zavřít" všechny kanály a vpusti, kde chybí poklopy. Vybudujeme i plot. Nechceme, aby byl areál volně přístupný. Cizí lidé v něm nemají co dělat," pronesl ředitel firmy Zbyněk Ortmann.

Budoucnost areálu je zatím s otazníkem. „Možností je několik. Jednou z nich je oprava objektů a jejich pronájem, další třeba zbourání budov a prodej pozemků na parcely a variantou je i sanace a zakonzervování a následný prodej. Jsme teprve na začátku a nemá smysl předbíhat událostem," dodal Ortmann.

PSALI JSME:  Kamenina je obří problém: hrozí v ní nebezpečí pro lidi i přírodu