„Stále častější zadlužování či nárůst exekucí jsou jedny z nejpalčivějších problémů, s nimiž se Češi potýkají. Mnohdy mají totiž omezené znalosti finančních produktů, nečtou smlouvy nebo si nevedou přehled o příjmech a výdajích. Prostřednictvím seminářů po celé České republice se tak snažíme finanční gramotnost veřejnosti postupně zvyšovat,"vysvětlila důvody pořádání seminářů Stanislava Křížová, manažerka programu Rozumíme penězům ze sdružení AISIS.

Odborné přednášky vedou zkušení lektoři z MONETA Money Bank a nejčastěji se konají na základních školách. Letošní série seminářů odstartovala v Ústeckém kraji ve městě Duchcov. Přednáška se uskutečnila v prostorách Základní školy Antonína Sochora, a to na téma „Rodinný rozpočet aneb Jak si nejlépe nastavit své vlastní finance".„Na zdejší škole se finanční gramotnost běžně vyučuje, účastnili se jej tedy především žáci, jejich rodiče a zdejší učitelé. Nechyběli však ani senioři z nedalekého domova důchodců. Diskutovali tak mezi sebou patnáctileté děti a účastníci, kterým bylo i přes osmdesát let," přiblížila Stanislava Křížová. Realizátorem projektu Rozumíme penězům je občanské sdružení AISIS, finančním expertem a jedním z tvůrců projektu je pak MONETA Money Bank, která program iniciovala již v roce 2006.

Rozumět penězům se učí děti mateřských škol, žáci základních škol a od roku 2016 také studenti středních škol a učitelé mateřských a základních škol. (red)