Za první republiky představovaly oslavy vystoupení spolků a řemeslných cechů z města. K obnovení tradice oslav město společně s lázněmi přistoupilo v Teplicích poprvé v roce 1995. Tehdy právě město a lázně pověřily místní reklamní agenturu Samuel, aby zajistila program. Ten byl jednodenní, ohňostroj nechyběl.

Přípravy na záhájení lázeňské sezony v Teplicích.
Lázeňská 2017: Zátarasy na vstupech, více policie v ulicích

Za nápadem, oživit v květnovém období Teplice, stojí Tomáš Jarolím. Novodobá tradice se drží prakticky dodnes. Je to na jednu stranu poklona pro pořadatele, kterým je v posledních letech místní Dům kultury Teplice. Ale také to představuje obrovský závazek.

„Rozpočet počítá s přibližně čtyřmi miliony korun. Z toho necelým milionem přispívá město Teplice, zbytek dávají sponzoři, provozovatelé atrakcí a stánkaři za pronájem," říká Přemysl Šoba, ředitel Domu kultury.

Za více než patnáct let se to ustálilo na šesti samostatných žánrových scénách. „Není už ani další prostor pro rozšíření, není ani důvod proč to dělat. Je to dost pestré," uvádí Šoba.

Slavnostního zahájení lázeňské sezony
Čechomor, Bratři Ebenové, Vilda Čok, Fešáci...Deník zná program letošní Lázeňské

Ohňostroj bude opět v sobotu ve 22.22 hodinTradičně se bude letos barevné divadlo nejrůznějších petard a světlic konat v sobotu večer, v centru města. Chybět nebude hudební doprovod. Odpaliště bude tradičně z vodárny na Letné.