„Dotyčná se představila jako zástupce neexistující organizace. Starší žena její vymyšlené legendě uvěřila, čehož posléze 42letá pachatelka využila,“ uvedl mluvčí teplické policie Daniel Vítek.

Podle něj seniorka dala podvodnici své telefonní číslo, což byla chyba. „V dalších dnech opakovaně po seniorce prostřednictvím telefonu požadovala finanční příspěvky v různých částkách s odůvodněním, že všechny peníze předá nadaci. Starší žena podlehla jejímu otravování a postupně jí předala skoro 50 tisíc korun. A to v domnění, že tím pomůže nemocným dětem,“ konstatoval policista.

Petra se stará spíše o papíry a řeší ekonomiku a Marcel zase obstarává chov, krmivo a provoz zemědělských strojů.
FOTO: Medunovi se do hospodaření v Kostomlatech vrhli po hlavě

Žádná nadace ale neexistuje. Dotyčná si nechávala peníze pro sebe. Dokonce seniorku přesvědčila, aby zastavila své šperky, opět se záměrem pomoci nemocným dětem. Ani to nebyl ještě konec. Fiktivní důvěryhodnost podpořila tím, že v administrativě nepříliš zdatné starší ženě vypomohla na pobočce banky založit nový bankovní účet, aby v rámci něj dostala k dispozici okamžitou půjčku 30 tisíc korun.

Peníze společně hned vybraly z bankomatu. Jenže místo dětem putovaly opět na výdaje zlodějky. Když potomci seniorky zjistili, že jí někam zmizely úspory, obrátili se na policii. Ta šejdířku vypátrala a obvinila z podvodu. Žena byla už čtyřikrát za podobné případy odsouzená. Teď jí hrozí až pětileté vezení.

Podvody na seniorech plní každoročně policejní statistiky. Fíglů, jak vymámit peníze, jsou desítky. „Babi, tady Jirka, potřebuji nutně peníze,“ ozvalo se jednou z telefonu u ucha osmdesátileté stařenky. Ta byla ráda, že jí po dlouhé době vnuk konečně zavolal. Proč by mu nepomohla, když má v kredenci z důchodu naspořenou slušnou sumičku. Ochotně několik desítek tisíc dala do obálky a předala ve dveřích mladé ženě.

Bezdomovec. Ilustrační foto.
Letošní zima má na Teplicku první oběť. Zabíjela v „pelíškách“ v Mlýnské ulici

Sice ji neznala, ale vnouček přece tvrdil, že je to jeho spolehlivá kamarádka, která mu hotovost v pořádku předá. Sám chudák nemohl přijít, protože neměl čas. Slíbil ale po telefonu, že se určitě zastaví za pár dní, až babičce přijde půjčku vrátit. Stařenka trpělivě čekala. Ale marně. Pak ji napadlo se u příbuzných po vnukovi poptat. Teprve poté jí došlo, že naletěla.

Podobně se v minulých letech nachytala i další penzistka na Teplicku. „Neznámý muž se jí do telefonu představil jako příbuzný. Přesvědčil ji, že potřebuje 50 tisíc na výhodnou koupi automobilu. Za důvěřivou paní pak poslal spolupachatelku, které seniorka peníze předala,“ popsal tehdy mluvčí teplické policie Daniel Vítek.

Zatímco dříve byl tento druh podvodu doménou mužů, v poslední době pachatelé zapojují do hry na příbuzné i ženy. „Působí věrohodněji než mužští spolupachatelé,“ podotkl Vítek. Starý člověk si totiž pod pojmem zločinec vybaví drsného chlapa, nikoliv křehkou ženu.

Král severu v Knaku v Teplicích
OBRAZEM: Teplický Knak byl svědkem klání o titul Krále severu