"Rozhodnutí bylo podle našich právníků v kompetenci rady, tak ať rozhodne ministerstvo, jestli to tak je, nebo ne," řekl dnes ČTK starosta.
"Rada ale smí rozhodnout v případě víceprací nejvýše o částce 100.000 korun, tak je to v rozpočtových pravidlech města," oponuje bílinský zastupitel Petr Rosenkranz (TOP 09). Rada města podle něj rozhodnutím porušila vlastní směrnici, a proto se TOP 09 obrátila na ministerstvo. "Chceme, aby ministerstvo vnitra usnesení rady prošetřilo. V jeho kompetenci je vyzvat obec ke zjednání nápravy, popřípadě pozastavit výkon tohoto usnesení," dodal Pastyřík.

Problémem ale zřejmě nebude ani tak rozhodnutí o zaplacení, jako samotné Integrované centrum prevence na Teplickém předměstí Bíliny. Zastupitelé za TOP 09 podle Pastyříka nikdy ve městě nechtěli mít takové zařízení, jakým je centrum. "Může být nepřizpůsobivými chápáno jako dobrá služba, která ještě zvýší jejich počty ve městě," uvedl.
Centrum ale není ve městě ničím novým, organizace Člověk v tísni nabízí tyto služby v Bílině už od roku 2006. "Působíme v sousední budově a zhruba v polovině září bychom se měli přestěhovat do nově zrekonstruovaných prostor sousedního pavilonu," řekl dnes ČTK vedoucí místní pobočky Člověk v tísni Miloš Hrubý. Centrum vznikne v jednom z pavilonů bývalé základní školy, radnice získala na rekonstrukci budovy i provoz centra dotace z Evropského sociálního fondu. Služby bude dál zajišťovat Člověk v tísni.

V současné době má bílinská pobočka Člověk v tísni 20 zaměstnanců a desítku dobrovolníků, kteří se zaměřují především na práci s dětmi a mládeží. Provozují nízkoprahové centrum pro mládež, velmi dobré zkušenosti mají třeba s předškolní přípravou. "Poskytujeme i služby dospělým, máme třeba dluhovou poradnu, kterou z 80 procent využívají neromové," poznamenal Hrubý. I on považuje současné spory kolem centra za předvolební boj.