„Zatím se hledají vhodné prostory. Počáteční náklady nejsou ještě jasné. Ze strany města bych to viděl na částku 100 tisíc korun na rozjezd, než by se organizace s projektem dostala do sítě veřejných služeb. Takové zařízení v Teplicích určitě potřebujeme,“ uvádí náměstek primátora Jiří Štábl.

V bezdomoveckém centru zároveň těmto lidem poradí, jak mohou řešit problémy s bydlením a prací. „Bude se na ně působit a pracovat s nimi tak, abychom jim pomohli se vrátit zpět do života,“ má vizi Štábl.

To potvrzuje také ředitelka Květiny Barbora Bočková. „Právě aktivity spojené s obnovením běžného života pro takové lidi jsou jednou z činností naší organizace,“ říká.

Háj u Duchcova Slavnosti v Háji - Den vynálezů, parní stroje Dětský den
OBRAZEM: Háj se vrátil do století páry a vynálezů

Důležité je nyní sehnat potřebné prostory. „Ne každý dokáže tolerovat tuto skupinu lidí. Není to jednoduché. Pokud žádné zázemí nenajdeme, tak projekt nemůžeme rozjet a bezdomovci se budou dále pohybovat bez pomoci po ulicích lázeňského města,“ dodává Bočková.

Nabízí jídlo i poradenství

Situaci lidí bez přístřeší v Teplicích spolek mapuje už několik měsíců. Ve spolupráci s magistrátem zástupci Květiny vytipovali lokality, kde se tito lidé zdržují. Terénní pracovníci na místě poskytují základní sociální poradenství, ale díky spolupráci s Potravinovou bankou v Ústeckém kraji a dalším darům mohou lidem nabídnout i potravinovou a materiální pomoc.

V obdobném duchu, který má v plánu organizace Květina, už v minulosti fungovaly sklepní prostory v budově Českého červeného kříže. Bezdomovci se zde mohli umýt a převléknout, scházelo se jich tu pravidelně několik. Služba nakonec padla z ekonomických důvodů, na provoz nebyly peníze.

Bílina, radnice a náměstí.
Komentář: Povolební nejistotu v Bílině možná prodlouží prázdniny

Jedním z těch, kdo tehdy službu využíval, byl muž mezi bezdomovci známý pod přezdívkou Merlin. „Zprvu jsem tam chodil pravidelně. Byl čaj a něco k tomu. Nakonec jsem to ale přestal navštěvovat, protože se to tam už jen hádalo. Křičeli na sebe, záviděli si a to se mi nelíbilo. Tak jsem radši zůstal zase na ulici a vybíral popelnice,“ líčil.

Podle bývalého primátora Teplic Jaroslava Kubery si řada lidí zvolila tento způsob přežívání jako svůj životní styl zcela dobrovolně. „Nechtějí žít jinak. Nemají zájem o řádné bydlení ani práci. Je to jejich volba,“ prohlásil už před časem Kubera.

Případů, kdy lidé z nějakého důvodu ztratí střechu nad hlavou a skončí v ubytovnách či v horším případě přímo na ulici, je na Teplicku celá řadu. Podle aktuálních dostupných údajů Platformy pro sociální bydlení žije na ubytovnách, v azylových domech či ulici v Teplicích a nejbližším okolí skoro 800 lidí. Kolik jich z toho přesně žije přímo na ulici a nemá žádné zázemí, se přesně neví. V Teplicích se přes zimu odhadovalo 50 bezdomovců, kteří se zdržovali na různých místech. Největším centrem pro ně byla ruina v Mlýnské ulici.

Ilustrační foto
Auto po nehodě shořelo, opilý řidič vyvázl bez jediné oděrky