Propad návštěvnosti hlásí zámky a hrady v Ústeckém kraji. I přesto, že je turistická sezona v plném proudu a lidé dovolené v Čechách hojně vyhledávají, chodí na památky ještě méně návštěvníků něž v loňském roce. Předcovidová čísla jsou v nedohlednu. Kasteláni ve snaze nalákat na zámky a hrady další návštěvníky chystají na srpen řadu zajímavých akcí.

„Návštěvnost nám od loňska klesla zhruba o 20 procent. A proti roku 2019, když ještě nebyl covid, je o hodně nižší,“ mrzí kastelánku libochovického zámku Michaelu Prokopovou.

Velmi podobně jsou na tom na začátku druhé poloviny hlavní turistické sezony i další památky v Ústeckém kraji, které jsou jinak pro turisty velkým lákadlem. „Návštěvnost je určitě ještě nižší než vloni. A když srovnám letošní červenec a červenec 2019, jsou to naprosto jiná čísla,“ potvrzuje kastelánka zámku v Krásném Dvoře Michaela Hofmanová.

Povodně na Šluknovsku, bouře ve Stebnu.
Zpustošené Stebno, vyplavené Šluknovsko. Lidem v neštěstí pomohli profesionálové

Důvodů pro pokles zájmu vidí kasteláni hned několik. „Myslíme si, že jedním z důvodů je to, že se letos může jezdit do ciziny, hodně lidí míří za hranice, jsou natěšení na zahraniční dovolené.,“ myslí si Prokopová. 

„A také hodně turistů dojde k zámku, ale dovnitř nejde. Když zjistí, že musí mít celou dobu prohlídky nasazený respirátor, tak se otočí a do interiéru nezamíří. Prohlédnou si zámek zvenku, podívají se po zahradě a parku a odejdou,“ vysvětluje libochovická kastelánka.

Respirátory při prohlídkách a další omezení související s covidem, u některých lidí možná stále také obavy z možného nakažení. To vidí jako jeden z důvodů i v Krásném Dvoře na Podbořansku. „Na parkovišti bývá dost aut. Ale spíše se podívají zvenku, projdou se naším velkým parkem,“ přitakává krásnodvorská kastelánka.

Jezeří táhne

Výjimkou v regionu je Jezeří. Tamní zámek sice také zaznamenal pokles, ale jen mírný. A ten byl navíc podle kastelánky způsobený nejspíše tím, že se nekonaly velké akce jako oživlá strašidla nebo školní výlety a zájezdy. Nyní v létě ale zase chodí lidí více a návštěvnost se dorovnává. Během prázdnin tam denně zamíří 180 – 200 turistů. „Jsme spokojení. Oproti jiným jsme na tom, myslím, dobře. Mírný pokles sice byl, ale teď v létě naopak návštěvnost roste,“ říká kastelánka v Jezeří Hana Krejčová. Přes léto se tam chtějí soustředit na menší akce pro veřejnost.

Lákat další návštěvníky na nejrůznější program chtějí i na dalších památkách. V Libochovicích uvidí lidé už brzy nádherné barevné opeřence, na víkend 14. a 15. srpna se tam chystá výstava exotického ptactva.

Netradiční prohlídky

V Krásném Dvoře pořádají netradiční čtvrteční prohlídky, někdy s hrabětem, jindy s hraběnkou. V sobotu 21. srpna tam bude komentovaná večerní procházka tamním parkem s unikátními stavbami, o den později se bude hrát divadlo. Na zámku v Děčíně se mohou lidé také těšit na bohatý program. Už 12. srpna třeba na představení Edit Piaf: Dnes nechci spát sama, o den později bude v Jižních zahradách talk show Honzy Dědka, hosty budou Dana Morávková a Marek Taclík.

Nově tam nabízí noční prohlídky, které návštěvníky zavedou do časů, kdy zámek navštívil slavný skladatel Fryderyk Chopin. Chystají se i další koncerty. V Ploskovicích zahrají Brontosauři, v rámci muzikálového léta pak zájemci uvidí představení Lazebník Sevillský aneb v každém z nás je loutka.

Povodně v srpnu 2010 zničily Hřensko.
Jsou prudké a stačí jim trochu vyšší srážky. Kamenice a Smědá ničí i zabíjejí

A i když jsou v současnosti hotely, penziony a kempy v Ústeckém kraji v rekreačních oblastech plné, i toto odvětví se stále potýká s následky koronavirové krize. Podle aktuálních čísel Českého statistického úřadu v průběhu letošního 2. čtvrtletí sice vzrostl v regionu meziročně počet hostů o 39,9 procent, počet návštěvníků ale nebyl ani třetinový ve srovnání s předcovidovým 2. čtvrtletím 2019.

Ubytovací zařízení v Ústeckém kraji navštívilo v průběhu 2. čtvrtletí 2021 téměř 56,7 tisíc hostů, z toho bylo téměř 7,5 tisíc zahraničních a 49,2 tisíc domácích. Tato čísla ale znamenají u domácích hostů pouze 43,3 procenta objemu hostů před covidem, u zahraničních je to dokonce jen 11 procent. Ze zahraničí do regionu tradičně nejvíce míří hosté z Německa (45,3 procenta), poté Slováci (17,4 procenta), následují Poláci (6,2 procenta).