V roce 2011 lidé museli odpovídat na 47 dotazů. Nyní jich na ně bude čekat jen 23. „Zmizí třeba otázky na rodinný stav, státní občanství nebo postavení v zaměstnání,“ řekla Deníku mluvčí Českého statistického úřadu Petra Báčová.

Statistici se už nebudou ptát ani na vybavení bytu teplou vodou či koupelnou. Řadu údajů si totiž mohou zjistit sami z registrů, evidencí a databází ministerstev a úřadů. Na formulářích proto zůstanou jen dotazy na údaje, které nejsou schopni získat sami z jiných zdrojů.

Pomohou registry

Budou se tak ptát třeba na místo pracoviště a způsob, jakým kdo do zaměstnání dojíždí. „Tahle data jsou nezbytná třeba pro plánování veřejné dopravy. A jiná zase pro zakládání školek nebo pro hasiče,“ vysvětlila mluvčí. Zjednodušením bude i to, že se již nebudou zjišťovat údaje za domy. Tam budou statistikům stačit údaje z registrů.

Hlavní změny

* statistici budou vycházet především z existujících administrativních zdrojů

* chtějí efektivně využít moderní technologie

* hodlají sbírat data zejména on-line (minimum papírových formulářů)

* v plánu je klást co nejméně dotazů

* prioritou bude bezpečnost dat a jejich rychlé zpracování

Dotazovaní to mají mít snazší i v dalším ohledu – odpovídat půjde elektronicky. Třeba i přes chytrý mobil. Při minulém sčítání si všichni nejprve museli vyzvednout papírový formulář, teprve pak se mohli nechat sečíst on-line. „Lidé se budou moci sečíst, aniž by je kdokoli z pracovníků sčítání kontaktoval,“ prohlásila Báčová.

Kdo dotazník nevyplní, ten se osobnímu setkání s tazateli nevyhne. Měli by jej navštívit zaměstnanci České pošty, jež má mít podle květnového požadavku vlády na starosti terénní dotazování. „Záleží na konkrétní podobě sčítání, jaká bude role pošťáků. Rámcově jsme na sčítání připraveni,“ uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

O pětinu levněji

Zjednodušení by mělo přinést úspory. Podle předkládací zprávy činí navržené náklady na sčítání lidu 2,2 miliardy korun. Oproti předchozímu sčítání je to tedy o 22 procent méně.

Statistici očekávají, že by se zákonem po zpracování jeho paragrafovaného znění mohla do poloviny příštího roku zabývat legislativní rada vlády.

Léto. Ilustrační foto
Začátek prázdnin se obejde bez extrémních veder. Bouřky budou jen lokální