Parschův patent se postupně ujal po celém světě. Firma, kterou vedou potomci Franze Augusta Parsche, existuje v pozměněné podobě do současné doby. Dnes rodina žije v Německu, kam byla po roce 1945 odsunuta.

Co říká historie?

Psal se rok 1755, když zavedly stopy přádelnického mistra Franze Augusta Parsche do Krupky. Rodák z okolí Norimberka tak při svém vandrovnickém putování, jak bylo tehdy ve střední Evropě zvykem, přišel až do Krušných hor. V horním městě hledal obživu.

Na místní radnici, kde se ucházel podnikavý řemeslník o povolení k provozování činnosti, nebyl tehdy zrovna nejlépe přivítán. Teprve až po roce čekání se mu podařilo se svými skromnými úsporami začít podnikat a usadit se ve městě natrvalo. Pořídil si pole, na kterém by si mohl vypěstovat potřebný materiál, len a později i konopí, suroviny potřebné pro tkaní a zpracování plátna. Historické prameny uvádějí, že ve městě ve stejné době pracovalo v cejchu již 80 punčochářských mistrů.

Historické vědro pro hasiče firmy Parsch.A přišel nápad…

Císařský patent zaměřený na ochranu domu před častými požáry ho v roce 1765 přivedl na myšlenku, zda by nebylo vhodnější a snazší používat místo těžkých dřevěných věder-kýblů, hasicí nádoby, které by byly odlehčené, vyrobené z konopné příze, jak to viděl na svých cestách. Nápad se podařil a nová vědra šla na odbyt. Brzy si mohl zakoupit další stroje na kulaté tkaní, které se vyráběly v sousedním Sasku.

Historická hadice pro hasiče firmy Parsch.A opět se tu objevuje další nová myšlenka. Připevnit k tehdy zaváděným stříkačkám něco takového jako nekonečnou punčochu, prostě konopné hadice, které mají tu vlastnost, že se po chvíli namočení samy zatáhnou. Podobné se dovážely v té době z Holandska, ale byly kožené a po vyschnutí praskaly.

Podnikání vzkvétalo…

I v tomto ohledu byl přádelnický mistr Parsch úspěšný a v roce 1801 dodal již na pražský hrad mnoho metrů nových hadic. Tehdejší hradní správce, hrabě Thun, ho doporučil jako výrobce hadic pro celé císařství. Nápaditost, poctivá práce, zájem o rozvoj podnikání, hledání nových cest a forem práce vedlo k tomu, že v roce 1851 měla firma možnost vystavovat své zboží na první světové výstavě v Londýně, kde obsadila 1. místo. Ocenění zástupcům rodiny předal sám manžel královny Viktorie, princ Albert, který byl iniciátorem této velkolepé světové akce. I v dalších letech si vedli Parschovi úspěšně a na řadě výstav získávali mnohá ocenění.

Po první světové válce rodina výrobu rozšířila, potřebovali však nové prostory, a proto od města zakoupili vedlejší budovu sladovny (dnes je v tomto objektu v Krupce Pinčesárna).

Práce bylo stále dost, časté požáry vedly k tomu, že se pracovalo dokonce ve třech směnách.

Po roce 1945 byli bratři Parschové, kteří firmu nadále vedli, i s rodinami z Krupky odsunuti. Na majetek byla dosazena národní správa, která po roce 1948 nechala stroje převézt na Slovensko a výroba ve městě zanikla.

Rodina Parschových se po delším putování rozbitým Německem usadila v Ibbenbürenu. Rozhodli se pokračovat i tady v rodinné tradici. Za pomoci tamního starosty byl z Anglie zakoupen první stroj a pak už se výroba rozjela naplno. Podařilo se ji dokonce rozšířit i do Mexika a Brazílie.

Současnost…

Výročí firmy Parsch.V roce 2015 oslavila firma 250 let od svého založení. Dnešní generace Parschových se již zabývá jinými aktivitami, ale jejich jméno a přínos pro rozvoj hasičské techniky tady zůstává.

Nejmladší člen rodiny, Anelis Parsch, která se narodila v Krupce, žije dodnes ve staré rodinné vile. Je jí 76 let.

Text sestaven z podkladů Petra Reinerta, které zpracovala D. Mrázková; (red. úprava Deník)

Další souvislosti s Krupkou…

Jméno Parsch a jeho propojení s městem Krupka je patrné z historické pohlednice (uveřejněné například v knize Krupka Poklady z archivů, či v publikaci Srdečné pozdravy z Teplic a okolí).

Historická fotografie s pohledem na část Krupky.Doprovodný text u ní zmiňuje působení přádelnického mistra v Krupce:

„Snímek je pořízen od školy a nabízí pohled na spodní část staré Krupky. Vpravo se, na domem továrníka Parsche, vypíná skalnatý vrch zvaný Mrtvý kámen."

Pinčesárna v Krupce, dřívější dílny Parsch.Na dalším snímku je pak současný pohled na dům, kde Parsch dříve měl dílnu. Dnes je to Pinčesárna v Krupce, v průběhu historie také například sladovna místního pivovaru. Objekt je v Husitské ulici.

Fotografie: Deník/ Zdeněk Traxler, a využito také archivu ze stránek www.parsch.de.

Pod čarou: Co jsme ještě k tomuto tématu dodatečně zjistili, a do tištěné podoby novin se nevešlo…
- Z historických dokumentů rodiny Parsch lze vyčíst, že po vyhnání rodiny ze Sudet se rodinní potomci Franz a Paul usadili v Ibbenbüren a začali pracovat v hornictví. V březnu 1946 se pokusili v Ibbenbürenu znovu vybudovat společnost. Nicméně, první pokus se nezdařil, protože k získání požadovaných tkalcovských stavů nebyly v Sasku v té době nejlepší podmínky.
- Teprve po měnové reformě v roce 1950 se podařilo společnost pod starým názvem firmy (Franz A. Parsch hadice GmbH) obnovit bratrům Franz a Paul Parsch. Stroje pro výrobu získala rodina až z Ameriky, konkrétně New Jersey. 
- Továrna s výrobou hadic se postupně modernizovala až do dnešní podoby, kdy areál firmy v Německu čítá plochu cca 32.000 m².
Kromě hlavního závodu v Německu vznikly postupně také pobočky v Brazílii (Parsche do Brasil) a v Mexiku (Parsch de México). Distribuční podíl pak má společnost ve Francii a také Anglii.
- Parsch Group v současné době zaměstnává přibližně 60 zaměstnanců a prodává své výrobky po celém světě, takže jejich hadice používají hasičské sbory až v Asii. Ročně stroje továrny vyrobí přibližně 2 miliony metrů hadic, které se používají v průmyslu, hornictví a zemědělství.