Rada schvalovala projekty v rámci dvou výzev, které se týkaly velkých měst. ROP Severozápad měl celkově zhruba 24 miliard korun na projekty v Ústeckém a Karlovarském kraji. Schvalování žádostí bylo ale asi dva roky zastaveno kvůli údajným machinací a chybám při rozdělování dotací. Letos schválené projekty musí žadatelé dokončit do prosince.
Ústí uspělo i s žádostí o dotaci na rekonstrukci a modernizaci zastávek, Most dostane peníze na dostavbu obratiště a točny MHD a na informační systém, Děčín získá příspěvek na úpravu prostoru kolem ulice Tyršova či na zútulnění okolí kolem domova pro seniory.

Největší schválená dotace je určena pro ústeckou plaveckou halu. Město získá 153,746 milionu korun. Opravy budou celkem stát 207 milionů korun bez DPH. Rekonstrukce zahrnuje výměnu bazénu, který nahradí nerezová vana. Jeho rozměr by pak měl vyhovovat předpisům pro konání mezinárodních plaveckých soutěží. Oprava čeká vstupní prostory, šatny i hygienické zázemí. Obnoveny budou technologie, rekonstruovat se má i plášť budovy, včetně zateplení a střechy
Přijímat žádosti bude ROP Severozápad v následujících dvou měsících v rámci zřejmě úplně posledních dvou výzev. Do obou se už přihlásilo 52 projektů. "Čtyři jsme museli vyřadit, další budeme posuzovat. Projekty jsou v celkovém objemu 572,3 milionu korun," uvedla Havlicová. Pokud uspěje většina, úřad rozdělí posledních zhruba 450 milionů korun. Výzvy se týkají malých obcí od 500 do 5000 obyvatel a měst od 5000 do 50.000 obyvatel.

ROP Severozápad nyní řeší, jaká bude budoucnost zhruba 80 zaměstnanců. "Kvůli kontrolám udržitelnosti projektů a dalším záležitostem bych potřebovala úředníky zhruba do roku 2021, ale nikdo nám zatím nebyl schopen říci, jak to bude po roce 2016," podotkla ředitelka.