Poslední akcí, pod níž jsou podepsaní, je série koncertů „Vánoční Modlansko 2017“. Konaly se v kostele sv. Apolináře od 3. prosince do 7. ledna. Vystoupili Josef Vágner, Hanka Křížková, Leona Gyöngyösi, trio houslistek Inflagranti a další interpreti.

„Že se nám tohle daří, je dáno podporou našich sponzorů a vedení obce. Je to o kontaktech a komunikaci, umění jednat s lidmi,“ říká předseda spolku Petr Hubený.

Co považujete za nejtěžší oříšek, koho trvalo nejdéle přemlouvat?
Zní to asi divně, ale nikoho jsem nemusel přemlouvat, doopravdy ne. Když jsme před deseti lety začínali, zvali jsme sem regionální umělce, dětské sbory, zkrátka ty, co si nedělali nárok na honorář. Konkrétní záměr jsme na začátku neměli. Chtěli jsme, aby tu nebyl společenský život na nule. Rozhodli jsme se to tu trošku rozhýbat. Zájem lidí narůstal. Sponzorům, které jsme oslovili, se líbil náš záměr, přibývali další podporovatelé. Nebýt jich, a hlavně vedení obce, tak bychom nedokázali nic z toho, co dnes Modlanským i návštěvníkům z jiných míst nabízíme.

Jinými slovy ze začátku Přátelé Modlanska připravovali Guláš party a později už koncert Lucie Bílé?
S Lucií Bílou to byla náhoda. Když jsme pomáhali s organizací jedné z akcí v teplickém děkanské kostele, seznámili jsme se s jejím manažerem. Slovo dalo slovo a Lucie Bílá měla v roce 2011 v Modlanech benefiční koncert. O rok později pak vánoční koncert Bílé Vánoce Lucie Bílé.

Guláš party Modlany 2017.
FOTO: Nejlepší guláš uvařili v Modlanech Gurmáni

Vánoce bývají v Modlanech každoročně kouzelné. Vánoční atmosféra je jiná, zvláštní, kostel působí rodinně na návštěvníky i účinkující.
Ohlasy jsou doopravdy velké. Potvrzuje se, že nápad pořádat zde koncerty je víc než dobrý. Jsme rádi, že na koncert navazují setkání lidí, nikdo neodchází, nikam nespěchá, povídají si tu dál a bezvadná nálada se přenáší na všechny.

Uplynulý cyklus byl velice úspěšný. Mezi koncerty byly i dva benefiční na podporu onkologicky nemocného chlapce.
Nikdy na koncertech vstupné nevybíráme, je dobrovolné, tentokrát ano, abychom pomohli malému nemocnému klučinovi. Vybralo se nakonec 55 tisíc korun. K částce za lístky přidaly finance získané za prodej svých CD členky tria Inflagranti a vše doplnil Josef Vágner, který s teplickými sbory Poupata a Základní umělecké školy na koncertech pro Románka vystoupil.

Prvních deset let vašeho působení se vydařilo. Co dál?
Dáme si teď pauzu, ale jen malinkou, abychom nabrali dech a sílu, a pokračujeme dál! Chystáme vzpomínkovou mši za zdejšího bývalého faráře Švece, díky němuž je i kostel v Modlanech takový, jak ho znají jeho návštěvníci. Na Velikonoce přijedou pražští herci zahrát dětem pohádku O Plaváčkovi. No a pak je tu opět Guláš party.

Půlnoční mše svatá v kostele sv. Apolináře v Modlanech
FOTO: Půlnoční mši v Modlanech zpestřili sólisté

Libuše Maxová