Zabránit šíření afrického moru prasat, který se objevil na Zlínsku, se snaží i myslivci v Ústeckém kraji. Díky nařízení státní veterinární správy teď mohou lovit všechny kategorie prasat bez ohledu na jejich pohlaví a věk.

SPÍ V POLÍCH S KUKUŘICÍ NEBO ŘEPKOU

V revíru na Modlansku se plánem na aktuální letošní odstřely budou myslivci teprve zabývat. „Nyní je ještě vysoké obilí na polích, počkáme do srpna a nějak to u nás zmapujeme. Pro snížení počtu prasat v naší oblasti chceme už delší dobu něco udělat,“ podotkl myslivec Pavel Rajčan.

Divočáci jsou přemnožení ve všech okresech regionu. Nyní se stáhli spíše do polí, na která navazuje les. „V okolí Milešovky spí v polích s kukuřicí a řepkou. Je to pro ně bezpečnější, v lese nemají klid, ruší je houbaři a výletníci,“ vysvětlil předseda Okresního mysliveckého spolku v Litoměřicích František Hamerle.

Ilustrační foto
Na deset prasat na silnici nikdy nezapomenu, říká řidič z Teplicka

Podezřelé úhyny v regionu zatím myslivci neevidují. Obavy z přenosu nákazy na další území České republiky jsou však podle nich na místě.

NEJDÉLE SE VIR DRŽÍ V KOSTECH

„Nejde o to, že by to roznesla samotná prasata, ale spíše lidé. Je to virová záležitost. Ve špeku vir vydrží tři měsíce, v kostech rok. Lidé by rozhodně neměli jíst maso ze zasažené oblasti,“ radí Hamerle.

Podle něj je potřeba myslivce k intenzivnějšímu odstřelu motivovat, aby se jim lov vyplatil a neměli s ním spojené pouze náklady. K tomu přistoupil Myslivecký spolek Diana v Ústí nad Labem. „Kdo odstřelí takzvaného lončáka, rok starého divočáka, může si ho nechat,“ popsal David Vaca.

Myslivci mohou divoká prasata nově střílet na pozemcích, kde se sklízejí zemědělské plodiny, a v odchytových zařízeních. Neplatí už ani dosud zakázaný způsob lovu pomocí zaměřovacích dalekohledů s nočním viděním. „Na digitální zaměřovače se zákaz nevztahoval a naši členové je mají a loví s nimi,“ upozornil David Vaca.

Lidé, kteří rádi chodí do lesa, se ale nemusí obávat, že by nyní myslivci vyrazili do svých honiteb ve velkém a stříleli po všem, co se hne. „Pokud budou spolky organizovat společný odlov, budu doporučovat, aby minimálně den předem vyvěsili informační cedule o odlovu,“ dodal Hamerle.

Odchyt malých čuníků ve Svádově.
Tři čuníci jdou, po Svádově jdou. Strážníci opět odchytli divoká prasata