Do regionu zavítalo 62.862 cizinců, nejvíce jich přijelo jako obvykle ze sousedního Německa. Počet zahraničních hostů vzrostl meziročně o šest procent, šestnáctiprocentní meziroční nárůst je u domácích turistů. Hosté v Ústeckém kraji strávili 583.905 nocí, což je meziroční nárůst o dvanáct procent.

Z celkového poštu cizinců Němci tvořili skoro 43 procent. Na druhém místě byli s dvanáctiprocentním podílem Poláci a třetí nejpočetnější skupinu tvořili přes léto Slováci s šesti procenty. "U obou státních občanství se počet příjezdů meziročně zvýšil, a to u hostů z Polska o více než 43 procent a u Slováků o více než 12 procent," řekla ČTK Růžena Funková z krajské pobočky ČSÚ. Čtvrtí byli v pořadí v Ústeckém kraji Nizozemci a pátí Dánové. Rusové, kteří dříve byli silnou klientelou teplických lázní, tvořili pouze necelá dvě procenta zahraničních hostů.
V porovnání se zbytkem republiky nepatří Ústecký kraj mezi turisticky nejvyhledávanější. Méně jich přijelo pouze do Pardubického kraje. Na třetím místě je Olomoucký kraj a čtvrtou příčku má Vysočina.

Protože největší zimní středisko Krušných hor leží v sousedním Karlovarském kraji, nepatří region mezi vyhledávané ani mezi lyžaři. V zimě tak ruch v hotelech a penzionech na severozápadě Čech až na výjimky spíše utichá.

Samosprávy a různé organizace se snaží lákat do regionu hosty na cyklostezky, přírodu v Českém Švýcarsku nebo Krušných horách či kulturní a technické památky. Počet lidí, kteří přijíždějí za rekreací na sever Čech, roste nepřetržitě od konce roku 2010. Od začátku letošního roku do konce září bylo v Ústeckém kraji 435.207 hostů, což je meziroční nárůst o 13 procent.