Vloňském roce bylo zjištěno deset „černých“ odběrů a to je oproti roku 2006oosm méně. Informovala otom Rumjana Loosová ze společnostiSčVK. Kontroly, které na území své působnosti provádí zaměstnanci SčVK, tak přináší své ovoce. Společnost bude vkontrolách pokračovat ivletošnímroce.

„Zda je odběr vody oprávněný či ne sledují SčVK intenzivně prostřednictvím častějších odečtů voblasti, kontrol vedoucích odečítačů, kontrol odběru vody na dispečinku, při výměně vodoměrů, při kolaudaci přípojky, při odstraňování poruch, kontrole výsledků kamerových zkoušek kanalizace a na základě oznámení občanů,“ informuje Loosová.

Konkrétně na Teplicku bylo podle záznamů vodařů vloňském roce odhaleno celkem 5neoprávněných odběrů. Ztoho přímo vTeplicích 1, vostatních případech se jedná ookolníobce.

Vodoměry se plombováním zabezpečují proti jakékoliv manipulaci a častější analýzou dat ze zákaznického systému se na případný neoprávněný čili černý odběr přichází ve velmi krátkém intervalu.

„Vpřípadě zjištění neoprávněného odběru (sem patří ipoškození plomby, neautorizovaná manipulace svodoměrem nebo nejčastěji nenahlášené vypouštění odpadních vod do kanalizace) postupuje společnost podle zákona a smlouvy na dodávku pitné vody zveřejného vodovodu a odvádění odpadních a srážkových vod do veřejné kanalizace,“ uvedla mluvčí společnosti.

Proti hříšníkovi je uplatněna vpřípadě existujícího smluvního vztahu pokuta a často také sankce vyplývající ze zákona ovodovodech a kanalizacích.

„Vpřípadě zjištění nepovoleného odběru pitné vody či vypouštění vody odpadní je dále doúčtováno ušlé vodné či stočné. Celkově se jedná očástky vněkolika tisících korunách a některých případech ivdesítkách tisíc Kč,“ podotkla Loosová.

Doposud největším případem černého odběru, byl odběr vody pro čerpací stanici pohonných hmot znadzemního hydrantu. Itento černý odběr byl odhalen zaměstnanci dispečinku společnosti. Teplická policie, jak včera potvrdila mluvčí Ilona Novotná, vloni neřešila ani jeden nahlášený případ krádeže vody.(pem)