„ANO je pro voliče nadějí, že bude v politice zodpovědnější než dřívější dominantní ČSSD a ODS. Proto v Ústeckém kraji mělo ANO rekordních 37,55 % hlasů. Ale myslím, že to je planá naděje,“ uvedl Zbořil.

LEPŠÍ ZÍTŘKY

Politolog Daniel Kroupa souhlasí se Zbořilem, že lidé doufají v lepší zítřek, doufají, že se Babišovi podaří odstranit z politiky zkorumpované politiky především z ČSSD a ODS. „Vítězství ANO je též důsledkem velkého rozštěpení politické scény,“ zdůraznil Kroupa.

Sociální demokraté se 6,61 % hlasů jsou až na 6. místě v kraji. V roce 2013 získala ČSSD v Ústeckém kraji 20,77 % voličů.

Ministr životního prostředí Richard Brabec odvolil v pátek v obci Malíč na Litoměřicku, kde bydlí
Ministr Brabec: Život je krátký na hádky. Země potřebuje stabilní vládu

Podle Kroupy se sociální demokracie rozštěpila na novou levici vstřícnou k migrantům a multikulturalismu, kde figuruje např. ministryně Marksová, a na tzv. starou levici spíše tíhnoucí k SPD, kterou reprezentuje poslanec Foldyna.

PROTESTNÍ VZDOROSTRANA

V Ústeckém kraji skončila Okamurova SPD na 2. místě s 12,59 %. „Jde o protestní vzdorostranu,“ shoduje se Zbořil s Kroupou. Podle Zbořila mají v programovém prohlášení Okamurovci nesmysly, ale lidé za nimi šli kvůli protimigrační politice. „Předpokládám, že se Okamurova strana rozštěpí,“ dodal Zbořil.

KSČM klesla z 20,33 % v roce 2013 na současných 9,89 % voličů. Odpovídá to situaci KSČM v celé zemi. „Protestní hlasy odčerpala komunistům SPD,“ myslí si Kroupa.

Naopak Piráti si výrazně polepšili, v kraji získali 8,24 %. Podle Kroupy si výsledek pilně odpracovali. Především mezi mladými vysokoškoláky, u nichž mají nejvíc příznivců.

Lídr krajské kandidátky Pirátů Mikuláš Peksa z Litoměřic u voleb.
Mikuláš Peksa, Piráti: Naši voliči přišli odevšad