Výstava je místem setkání pro vystavovatele, návštěvníky, designéry a architekty z celého světa, jejichž hlavním motivem je interiérový design, navázání kontaktů a dlouhodobé spolupráce. Jak zdůrazňují pořadatelé, všechny výrobky, jež tu jsou k vidění, produkují výrobci, kteří mají bohaté zkušenosti v oboru nebo jsou uznávanými lídry na trhu.

V nejvyšším patře výstavního pavilonu ve Frankfurtu, kde se prezentují nejzajímavější a nejúspěšnější výrobci, je i letos prostor vyhrazený Českému porcelánu Dubí.

Novinky táhnou, a tak například Dubí předvede mimo jiné bílý porcelánový servis Opera. Jak zdůrazňuje generální ředitel Vladimír Feix, je tento porcelán pojednaný plasticky. Jeho tvar i povrch jsou výrazně reliéfní, ovšem přitom jemné jako protipól k zatím upřednostňovaným hladkým a strohým tvarům.

Na únorovém frankfurtském veletrhu Ambiente samozřejmě nebudou chybět výrobky s označením Porcelán Royal Dux Bohemia.

Vedoucí obchodu duchcovského závodu Pavlína Zauperová už zařizuje balení exponátů. Na hlavní výstavní ploše se tak představí kobaltové a rokokové figury, ukázky ze sekce zvířat, tedy klasické výrobky této manufaktury, stejně jako moderna dle návrhů výtvarníka Jaroslava Ježka, ale rovněž betlém výtvarnice Ilony Emilie Klawitter, mimochodem i v cibulkovém provedení. Novinkou je sběratelská série porcelánových figurek „Šnečí lidičky" od stejné výtvarnice. Zájem jistě vyvolá porcelánová šachová souprava.

Z Duchova se do světa vyváží na 44 % výrobků. Nejvýznamnějšími vývozními destinacemi závodu jsou Německo, Rusko, Ázerbájdžán. Frankfurtský veletrh je tedy i pro ně místem znovuobnovení kontaktů a získání nových zakázek. Mezinárodní veletrh Ambiente potrvá od 13. do 17. února. (lmax)