Všimli si toho i někteří Tepličané, kteří v posledních dnech hlásí vyšší výskyt potkanů na krajskou hygienu. „Ohlášeních máme poslední dobou více než obvykle. Potkanů je v inkriminovaných místech vyšší počet z mnoha důvodů. S jejich regulací nejvíce pomohou samotní lidé, kteří v Zámecké zahradě nebudou krmit vodní ptactvo, zkontrolují si své sklepy, garáže a případně si do nich pořídí jedové staničky. Důležité je udržovat čistotu. Ideální podmínky pro rozmnožování potkanů jsou nepořádek, klid a přísun potravy. Jde o škůdce a přenašeče závažných onemocnění a proto je třeba udržovat populaci potkanů v rozumných mezích," řekla vedoucí hygienička teplického pracoviště krajské hygieny Eva Poláčková.

Plošná deratizace se již dlouhodobě provádí v Teplicích na objednávku města vždy na jaře a na podzim. „Řešíme toto léto potkany více než dříve. Upozorňovala jsem třeba na lokalitu bývalého zimního stadionu. Tam došlo k demolici stavby asi půl roku po deratizaci objektu, což bylo špatně. Potkani tam našli vhodné útočiště, vyvedli mladé a následně se rozutekli dál do města. Vzhledem k tomu, že se teď v Teplicích provádí hodně výkopových prací, tak se mají kde schovat. Deratizaci i ze strany soukromníků není dobré podceňovat. Důležitý je i zodpovědný přístup lidí. Nedávno jsme zaznamenali případ v Jirkově, kde člověk vypustil ven potkana chovaného v domácím prostředí. Ten se spářil s venkovním a narodili se jedinci, kteří byli výrazně inteligentnější než klasičtí potkani. Na jejich hubení se muselo vynaložit více času a úsilí. Takové pokusy o vypuštění „domácích" potkanů do přírody jsou velkou chybou," sdělila Marie Vokáčovou z firmy Voma servis, která se specializuje na deratizace.

------------

Vyhubit potkany úplně se asi nikdy nepodaří. Jsou poměrně chytří a na místa, kde je na ně nalíčen jed, se už nevrací. Potkan se v přírodě dožívá zhruba dvou let. Jejich sexuální apetit je ale obrovský. Samice mívá pářící období několikrát do měsíce. Březost trvá 21 až 24 dní, v jednom vrhu mívá asi devět až dvacet mláďat.

Potkani:

- Původní domovinou potkana je střední Asie, a to buď Persie nebo Indie.

- Potkan dorůstá velikosti asi 42 cm, přičemž 18 centimentů z této délky připadá na ocas.

- Barva jeho srsti je na hlavě a na ocase nahnědle šedá, ve zpod těla je šedá.

- Potkan venku vrhá asi devět až dvacet mláďat.

deratizaceZdroj: red