Co hůř, kromě lesa na ni můžete narazit i v restauracích a to v případě, že by kuchař přijal zvěřinu tzv. z ulice – bez předchozí veterinární kontroly. „Člověk, který loví zvěřinu s tularémií vystavuje riziku jak sebe, tak další příjemce masa,“ říká Josef Trmal, hlavní hygienik pro Ústecký kraj.

Trmal upozorňuje i na nebezpečí sražených zajíců autem, kteří následně končí na pekáči. „Zvíře vypadá na první pohled zdravé, ale realita může být jiná. Bez veterinární kontroly nedoporučujeme takové maso připravovat ke konzumaci,“ dodal hygienik. Jedním z ohnisek tularémie je i Teplicko, další je například u Řehlovic. Tato nemoc se netýká jenom zajíců, ale i některých hlodavců.

Nemoc je pro člověka extrémně nebezpečná. Šíří se totiž velice snadno: vzduchem, manipulací s nakaženým zvířetem nebo požitím nedostatečně upraveného masa.

„Výsledkem nakažení jsou záněty, vředy, průjem, malátnost a vysoké horečky,“ uvedl hlavní hygienik pro Ústecký kraj Trmal a dodal: „Onemocnění je dobře léčitelné, ovšem musí být zahájeno včas.“ (kos)