Vadí jenom mráz?
„Přípojky a měřicí zařízení se musí chránit nejen před mrazem, ale i v době, kdy mrazy poleví a dojde k náhlé změně teplot. Větší výskyt poruch vodohospodáři každý rok zaznamenávají zejména v době, kdy mrazy náhle povolí."

Kdo za vodoměr tedy zodpovídá?
„Za ochranu vodoměru si odpovídá každý sám a náklady na výměnu vodoměru či zprovoznění zamrzlé přípojky se mohou vyšplhat na několik tisíc korun."

Co tedy radíte, aby se předešlo zbytečným výdajům?
„Pokud máte vodoměr umístěn venku, v šachtě, tak se přesvědčte, že je dobře uzavřena. Poklop šachty by měl být přikryt tepelnou izolací. V případě, že mají uhodit silné mrazy, měl by být i samotný vodoměr řádně zateplen obalen tepelnou izolací, která k měřícímu zařízení nepropustí chlad. Důležitý je i materiál, který majitel k ochraně použije.

Co ze zkušeností doporučujete?
„K zateplení vodoměrů nejsou vhodné materiály, které vlhnou. Chránit se musí i vodoměr, který je uvnitř domu. V případě, že je vodoměr vystaven nižším teplotám, je důležité obalit jej izolačním materiálem. Stejně tak zateplete i potrubí. Chodbu obytného domu, sklep či jinou místnost, ve které je vodoměr umístěn, uzavřete a zajistěte tak, aby se tam nedostal chladný vzduch zvenčí. Škody může napáchat i zapomenuté otevřené nebo rozbité sklepní okénko či dveře."