Některé sestry jeho výrok urazil. Míč se za něj veřejně omluvil. I tak mu někteří lidé posílají z jízlivého žertu rohlíky, v ředitelně jich už má zhruba dvacet. „Co se stalo, to se stalo. Výrok nebyl šťastný. Omluvil jsem se za něj a více už nemá smysl to komentovat,“ reagoval Míč.

Nemocnice v Duchcově
Ze srovnání nemocnic vyšel duchcovský špitál velmi dobře

Uzavřená kapitola to je i pro samotné sestry. „Jde o úsměvnou záležitost. Pana ředitele znám dlouho a je s ním dobrá spolupráce. Prioritou jsou pro nás pacienti a péče o ně. Rohlíky neřešíme,“ řekla jedna ze zdravotních sester duchcovské nemocnice, která si nepřála zveřejnit své jméno.

KONEC NAŘÍKÁNÍ

Rohlíky „zazněly“ na setkání ředitelů nemocnic z celé země v hotelu v Praze. Mluvili o neuhrazených výkonech za zdravotní péči, o vyšších nebo nižších úhradách od pojišťoven, ale hlavně se řeč stočila na nedostatek sester. „Každá práce má svá pro i proti. Tak jako v každé profesi. Pojďme se zamyslet, zda neskončit to věčné hanění a naříkání si. Vyzdvihnout i to kladné a zatraktivnit toto povolání,“ zmínil ve svém prohlášení ředitel Míč.

Narážel tím na fakt, že práce sester je bezesporu záslužná a náročná, ale těžký job mají třeba i strojvůdci, prodavačky či pošťačky. Míč pro srovnání uvedl, že sestry „si mohou natočit čaj a mají rohlík po pacientovi, který ho nesní k snídani“. „Bylo to diskusní fórum. Měly se hledat cesty, diskutovat a polemizovat. Ne hodnotit,“ vysvětlil Míč.

Nemocnice v Duchcově
Duchcovská nemocnice přežila krizi. Nové vedení modernizuje a investuje

„Můj příspěvek nebyl hodnocením práce. Práce sester a všech pracovníků ve zdravotnictví si velmi vážím. Vím, že je to práce náročná, a to nejen fyzicky, a že je zodpovědná a leckdy i stresující,“ dodal. V duchcovské nemocnici slouží šedesát sester. Poptávka je hlavně po směnových sestrách na lůžková oddělení. Tedy těch, které pracují na odděleních jako interna či následná péče. Během loňského roku zvýšilo vedení zdravotním sestrám mzdu hned dvakrát. Finančně polepšit si mají i v tomto roce.

„Snažíme se držet kroks konkurencí, což není úplně snadné. Velké nemocnice v okolí mají trošku jiné možnosti. I tak mzdy u nás pravidelně rostou, v tomto roce to bude od 7 do 17 procent,“ konstatoval Míč. I díky lepšímu mzdovému ohodnocení už sestry z duchcovského špitálu neodcházejí. „Situace se stabilizovala. Samozřejmě čas od času se někdo odstěhuje či odejde do důchodu, ale to je přirozený vývoj,“ sdělila personalistka duchcovské nemocnice Jana Kadlusová.

Festival Teplice Free Live
Teplice budou i letos free. Festival nakonec uspořádá samo město

Duchcovská nemocnice patří k těm menším v kraji. Známá je svojí rodinou atmosférou. O tom svědčí i první místo v kategorii Spokojenost zaměstnanců v pracovním kolektivu z celé ČR za rok 2018. V minulémi předminulém roce se pak umístila v čele krajského žebříčku srovnání českých a moravských nemocnic společnosti HealthCare Institute. V anketě rozhodovala nejen spokojenost lůžkových i ambulantních pacientů, ale i zaměstnanců nemocnic.