Zaměstnavatel dnes přišel s návrhem, že zvýší tarifní mzdy o 900 korun a 350 korun dá navíc na penzijní připojištění. Demonstrující na to však nepřistoupili. V budově vedení tak nadále pokračuje kolektivní vyjednávání. Pokud společnost na požadavky nepřistoupí, odbory vyhlásí stávkovou pohotovost. Zaměstnanci jsou připraveni stávkovat, řekl za odboráře David Frňka.

"Chceme docílit 1000 korun plošného zvýšení tarifních mezd všem zaměstnancům Severočeských dolů rovnoměrně. Ne tak, jak to navrhuje zaměstnavatel - přispět asi 500 korun a od března pak dalších 300 korun vedoucím pracovníkům na přerozdělení. Zaměstnavatel tím chce upravit rozdíly mezi tarifními mzdami jednotlivých profesí, takže by peníze nemusel dostat každý," vysvětlil Frňka.

Průměrná hrubá mzda zaměstnanců v provozu je podle Frňky 28.000 korun, průměrná mzda v celém podniku 31.000 korun. Výraznějšího zvýšení mezd se zaměstnanci podle svých slov roky nedočkali a za vyšším platem pracovníci odcházejí do průmyslových zón v okolí. Na dobré hospodářské výsledky Severočeských dolů poukazovaly transparenty s hesly jako "Vy se topíte v penězích, my se topíme v bahně" nebo "Sami máte dosti, nám házíte kosti".

Mezi demonstrující přišel promluvit i generální ředitel společnosti Ivo Pěgřímek. Argumentoval, že náklady společnosti stoupají a platy se musí udržet, aby firma byla životaschopná další desítky let. Severočeské doly propustily ke konci roku 2014 zhruba 230 lidí, vysvětlovaly to tehdy reorganizací. Odboráři s propouštěním sice nesouhlasili, žádný větší protest se nicméně tehdy nekonal.

Severočeským dolům loni vlivem mírné zimy klesly meziročně tržby a prodej hnědého uhlí. Největší česká těžební hnědouhelná společnosti prodala 21 milionů tun uhlí. Tržby z prodeje uhlí podniku meziročně klesly o 480 milionů korun na 9,049 miliardy korun. Celkem ve skupině ke konci loňského roku pracovalo 4901 lidí.

Průměrná mzda v Ústeckém kraji ve 3. čtvrtletí vzrostla meziročně o 1286 korun, tedy o 5,4 procenta, na 24.917 korun. Procentuální růst mezd v kraji byl sice nejvyšší z celé republiky, ale přesto lidé v regionu zaostávají s výdělkem za celostátním průměrem o 2303 korun.