„Naopak. Ještě tam máme hodně věcí k vyřešení. A to se na náš stát valí další,“ komentoval své rozhodnutí obhajovat v říjnu při volbách senátorský post v Praze za Teplicko současný primátor lázeňského města. 

NEJSEM JEŠTĚ NA KONCI SVÉ PRÁCE

Do senátu se Jaroslav Kubera dostal v roce 2000. Od té doby v něm zůstává. A jak na začátku tohoto týdne potvrdil, mělo by tomu tak být i pro dalších 6 let. „Nemám důvody odcházet. Nejsem v tomto ohledu ještě na konci své práce,“ říká politik z Teplic.

Právě své aktivity v senátu považuje za jednu z hlavních priorit v další politické kariéře. V komunální sféře už vloni avizoval, že současná primátorská pozice v lázeňském městě by měla být jeho poslední. „Nechci odejít, ale trochu ustoupit do pozadí a být nápomocný,“ uvedl v jednom z rozhovorů. 

Slavnostní zahájení stavby zimního stadionu.
Kubera rozbil ledovou kostku. Tak začala stavba zimního stadionu

Mohl se také pokusit bojovat o Hrad, respektive post hlavy státu. Pro kandidaturu měl potřebnou důvěru mezi kolegy v parlamentu. Nakonec ale vyslyšel přání své manželky Věry a rozhodl se v tomto směru respektovat její soukromí.

„Letos spolu oslavíme zlatou svatbu a to je pro mě důležitým životním mezníkem. Za tu dobu, co se věnuji vrcholné politice, si moje žena už zaslouží, abych na ni měl více času,“ komentuje Jaroslav Kubera své rozhodnutí nebojovat o post prezidenta České republiky, i když pro kandidaturu měl předpoklady a splněné zákonné podmínky.

SE ZEMANEM BY TO NEBYL ROVNÝ BOJ

„Nechávám to na jiných, stejně jsem tím chtěl spíše vyprovokovat protikandidáty pro Miloše Zemana. Navíc by to nebyl se Zemanem ani rovný boj,“ dodává s ironickým tónem v hlase. O přední funkce se nemíní ucházet ani ve volbách komunálních, jak vloni avizoval.

Zato senátní volby pro něj ale budou závazné. Před 6 lety svedl největší boj se svým komunistickým protikandidátem Jaroslavem Dubským. V druhém kole ho porazil poměrem 67 ku 33 procentům.

Současný místostarosta Krupky v pondělí Deníku potvrdil, že opětovně už do senátních voleb nepůjde. „Už bych neměl ten správný tah na branku. Chci se ještě naplno věnovat své stávající práci na pozici komunálního politika v Krupce a také aktivitám v krajském zastupitelstvu,“ sdělil Dubský (KSČM).

Senátních voleb, které Teplicko čekají na podzim, se nezúčastní například ani další z minulých kandidátů Jiří Řehák (Volba PRO! Teplice). „Věnuji se svým aktivitám v rámci pomoci v Rumunsku a své další práci,“ komentoval středoškolský učitel z teplického gymnázia. Obě tyto oslovené strany ale deklarovaly svá jiná želízka v ohni. Konkrétní jména zatím nepadla. 

Primátor Teplic a senátor Jaroslav Kubera.
Na prezidenta nebudu kandidovat, překvapil senátor Jaroslav Kubera