V současnosti je to zhruba sedm procent dětí v tomto věku. A to je řeč jen přímo o dětech obézních. Těch s nadváhou je ještě víc. „Je to pravda, dětí s problematickou váhou skutečně každým rokem přibývá. I když to u nás není zatím tak špatné jako třeba v Americe," potvrzuje dětská lékařka z Liberce Pavla Hromádková. Podle ní stojí za problémy dětí s nadváhou nedostatek pohybu a špatná strava, tedy spíše špatné složení potravin a hlavně potraviny nekvalitní. „V televizi nás bombardují reklamami na přeslazená a pro děti nevhodná jídla. Různé mléčné svačinky, plné sklenice mléka v jedné porci a podobně. Ale jsou to všechno potraviny enormně přeslazené, s vysokým glykemickým indexem," poukazuje Hromádková.

Chybí spontánní pohyb

„ To znamená, že dítě sní kalorickou bombu, která vede k rychlému vyplavení inzulinu-hormonu, který snižuje hladinu cukru. A za chvíli má opět hlad, protože dojde k prudkému poklesu krevního cukru. Tím se dostává do začarovaného kruhu, protože neustále pojídá sladká a kalorická jídla, která se přeměňují na tuk," říká lékařka. Dalším faktorem, který dětem váhu neubere, je nedostatek pohybu. Své dělá také oblíbené vysedávání u televize nebo počítače. Jak dětem pomoci? Možností je spousta. Určitě je důležité upravit jídelníček, s čímž pomůže na požádání každý pediatr. Existují také výživoví poradci, jejich služby jsou ale už placené. Spojenou nádobou při upravování váhy a kondice dítěte je také zařazení pravidelného pohybu do běžného života. A tady mohou být prázdniny ideálním časem.

Aktivity pro ty, co běžně nesportují

Během dvou prázdninových měsíců se totiž rodičům nabízí řada sportovních příměstských nebo běžných táborů. Stačí si třeba jen zadat do internetového vyhledávače spojení „dětský sportovní tábor" a počítač nabídne řadu alternativ. Tábory plavecké, cyklistické, turistické, zaměřené na zumbu nebo nabízející všehochuť. Stačí si jen vybrat.

Obezita, podvýživa?

Je nutné ještě podotknout, že ani sport nemusí dítě zbavit nadbytečných kil. „Bohužel spousta dětí, které vypadají silněji, i když pravidelně sportují, je ve skutečnosti podvyživených. Chybí jim dostatek kvalitních bílkovin a sacharidů na pokrytí základního metabolismu. Naproti tomu se jim ukládá podkožní tuk," doplňuje.

MARTINA PETRÁŠKOVÁ