Žádného respondenta jsem nikdy nezklamala. Když mne požádal o zachování anonymity, nikdy jsem ho nepodrazila. Dnes je to dvojnásob choulostivé. Mám schůzku se studentkou vysoké školy, která se rozhodla odpovědět na pár otázek. Všechny se ale budou točit kolem jednoho: proč spí s muži za peníze.

Sedím v kavárně na Národní třídě, kde jsme si setkání domluvily. Ani u okna ani vzadu, ale na dohled ode dveří. Nemůže si mě splést, Jablonecký deník moc Pražáků nečte. Co chvíli zvedám oči k příchozím a jsem stále víc nervozní. „A to by mohla být ona…," napadne mě, když vstoupí slečna v pevně obepnutých jeansech a kožené bundičce do pasu. Na rameni, které zakrývají vlasy havraní barvy, se jí pohupuje objemná barevná kabelka. Mine mě.

„Dobrý den, čekáte na mě." Trhnu s sebou a zvedám zrak. Shora se na mě líbezně usmívá štíhlá vysoká mladá žena. Padnoucí pouzdrové šaty a hedvábný šál zakrývá trochu dekolt, v němž se zablýskne kámen usazený do křížku na jemném řetízku. Zvolna jí sjede kabát z kvalitního flauše z ramen a elegantně jej přehodí přes židličku. „Uděláme hezký článek, viďte?" přimhouří na důraz jemně řasy a připne neposedný pramen kaštanových vlasů do spony.

Ztratila jsem trochu řeč. Tohle je příležitostná „prostitutka"? Dopředu ví, o čem se budeme bavit. Protelefonovaly jsem spolu dva večery. Než zapnu diktafon slibuji: „Od toho momentu jste už jen slečna ZZ." „V pohodě," kývne a pohrdlivě odmítne nabídku popelníku k objednané kávě. Posadila jsem se pro jistotu totiž do sektoru pro kuřáky, kdyby náhodou…

Kdy to začalo, poprvé za peníze?

Na střední škole. Sice jsem ještě studovala v Jablonci, ale díky brigádě jsem se dostala čas od času do Prahy. Mám tři jazyky plynně. Prováděla jsem úžasnou skupinku, neodmítla jsem pozvání na večeři. Tím to ale skončilo. Líbil se mi, přestože jsem v tu dobu měla přítele. Telefonovali jsme si, psali, skypovali. Za tři měsíce přijel už kvůli mě. Přivezl mi krásné šaty, kabelku, šperky. Byl zdaleka… jenže já se cítila jako Pretty Women. Jen s tím rozdílem, že on je ženatý. Jezdí za mnou čtyřikrát do roka dodnes… Já akceptovala jeho manželku, on zase chápe mé potřeby v oblékání.

Nutil vás někdo do sexu?

Jej. To rozhodně ne. Se zlou by se potázal.

Co spolužačky?

Nevědí to, ale myslím, že nejsem od nás z ročníku sama. Na střední to nevěděl nikdo. Ale podívejte se na to jinak. Chodily jsme tenkrát s holkami na diskotéku. Ony byly schopné za dva koktejly jít s klukem k záchodkům nebo ven … za půl hodinu se vrátily. Víte to? Že to tak chodí? Laciné zboží za trochu pozornosti. V patnácti letech…

Děláte vy něco špatného?

Ne. Hlídám se, bez prezervativu ani ránu. Já si vybírám, já určuji. Rozhodně bych nešla pracovat do baru jako tanečnice k tyči nebo přímo do bordelu. Ani eskort servis… já si jen příležitostně vylepšuji účet a rozhodně to nehodlám měnit. Chci dostudovat v klidu vysokou školu, trochu cestovat a pak zakotvit.

Nazvala byste to prostitucí, když jsou to placené sexuální služby?

Vybrala jsem si to. A reguluji intenzitu. Ale jsou holky, které chlapovi dají a pak jdou zaplatit klukovi obědy do školy… A co teprve ty, které dají vlastnímu manželovi, přestože vůbec nechtějí. A zadarmo. Jen aby byl klid… Hrůza.

Proč jsou Češky žádané.

Nezanedbatelné množství žen v sexbyznysu představují bohužel i matky v nouzi či ženy, které řeší dluhy své rodiny. „40 až 50 % žen jsou matky samoživitelky. Často se také setkáváme s případy, kdy ženy poskytují placené sexuální služby, aby měly peníze na splácení dluhů svých příbuzných," říká vedoucí poradny z organizace ROZKOŠ bez RIZIKA Jana Poláková.

Co na to muži? Jak se dívají na příležitostný sex za peníze?