Řada lidí v Bílině nenosí roušky, tvoří v ulicích početné skupinky a ještě sprostě nadává na strážníky, kteří to s nimi řeší. „Operační středisko denně přijímá nespočet takových upozornění. Většinou se jedná o shlukování více než dvou osob na veřejných místech, ale také o občany, kteří nerespektují povinnost mít na veřejnosti zakrytá ústa a nos,“ sdělil ředitel Městské policie Bílina Milan Liška.

ON-LINE ke koronaviru najdete ZDE

Především kuřáci si podle strážníků často neuvědomují, že pokud si na veřejnosti kvůli cigaretě stáhnou z obličeje roušku, porušují tím nařízení vlády o preventivních opatřeních. Strážníci zatím většinu prohřešků řeší domluvou. V některých případech už ale musely hlídky přistoupit i k tvrdším opatřením. Podle vedení městské policie bude muset několik neposlušných osob kvůli nerespektování vládních nařízení přijít ke správnímu řízení na radnici, kde jim hrozí vyšší pokuty.

Hasiči likvidovali 1. dubna požár stohu v Razicích na Hrobčicku.
Hasiči likvidují požár stohu v Razicích, zasahují profesionálové i dobrovolníci

Jeden z posledních případů, kdy strážníci upozorňovali skupinku občanů na zákaz sdružování více než dvou osob, vyústil až v hrubé vulgarismy vůči mužům v uniformě. „Jeden z dotyčných nechtěl pochopit, že nejednáme ze své libovůle, ale v zájmu ochrany zdraví a života všech občanů. Okamžitě hlídku častoval těmi nejhrubšími urážkami. Sundal si při jednání z obličeje roušku patrně na důkaz toho, že nehodlá být nikým a ničím omezován,“ popsal jeden z případů preventista František Krejčí. I tímto případem se bude zabývat přestupková komise. „Strážníci se v těchto pro všechny nelehkých dnech snaží postupovat s pochopením, nicméně pokud někdo nehodlá respektovat nařízení vlády, musí počítat se sankcemi,“ doplnil Liška.

„Na druhou stranu rádi můžeme potvrdit, že drtivá většina bílinských občanů se chová skutečně zodpovědně, čímž chrání jak sebe, tak své spoluobčany, za což upřímně děkujeme,“ komentoval ředitel strážníků Liška.

Zatím nejvyšší pokutu na Teplicku udělili v době nouzového stavu strážníci v Dubí. Pokutu ve výši 10 tisíc korun dostala podle velitele Městské policie Dubí Tomáše Pykala žena, která se pohybovala v komunitě osob užívajících drogy. Ani po opakované výzvě strážníků si nezakryla ústa a nos rouškou. „Přestože jsme informovali veřejnost dost důrazně o tom, že z naší strany budou probíhat kontroly toho, jak jsou dodržovaná opatření vlády, někteří lidé to vůbec nerespektují. Musíme proto začít trestat,“ uvedl. Nejvíce neposlušní lidé jsou podle strážníků v městské části Pozorka.

Alica Štefančíková, Radek Spála a Jan Štíbr (zleva)
Kraj chce konkurz na ředitele teplického muzea. I přes nouzový stav

Kontroly probíhají také v Teplicích, kde jsou problémem bezdomovci na lavičkách. „Není to v nikterak velkém počtu, ale objevují se v ulicích. Mají sundané roušky pod bradu a kouří,“ informoval náměstek primátora Jiří Štábl.

Bez roušek jsou při kouření také někteří cestující čekající na zastávkách na autobus. I na to se zaměřují při svých kontrolách v těchto dnech policisté a strážníci.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník