V kronikách Teplic zůstane pátek 21. července roku 1944 zapsaný jako tragický den. Po střetu dvou letadel Porky a Judy Ann zahynula řada lidí. Osudný válečný den v Teplicích připomíná pomník na úpatí Písečného vrchu u Botanické zahrady. Právě u něj si v sobotu 24. července v poledne připomenou smutnou událost zástupci leteckého archivu a také pozvaní hosté.

Co se tehdy stalo, připomíná Jan Šimek ze Severočeského leteckého archivu. „Pro letce 15. letecké armády začínal nový válečný den. V ranních hodinách ze Stornary a dalších jihoitalských vojenských základen USAAF vzlétlo 362 bombardérů. Cílem bylo bombardování vybraných oblastí západní a střední Evropy. Jedním z úkolů bylo bombardování území Říšské župy Sudety a areálu chemického komplexu v Záluží u Mostu.“

Demolice objektu v Mlýnské ulici v Teplicích, 12. července 2021
Ruina v Mlýnské jde k zemi bez povolení. Majitel Třešňák: V zájmu bezpečnosti

Ne všichni se ale po splnění úkolů vrátili zpět na základnu. „Letoun Liberator s označením B-24 G 42-78306, jménem Porky, se po bombardování cíle dostal do palby protiletadlového dělostřelectva. Po zásazích se pro neovladatelnost srazil s přilétajícím letounem B-24 H 42-64501, jménem Judy Ann. Oba stroje se po srážce zřítily poblíž Teplic, jeden u továrny Zeis-Werke (dnešní Somet), druhý poblíž Písečného vrchu,“ vypráví Šimek.

Podle doložených pramenů byla obětí protiletadlového dělostřelectva nad územím Teplic a Mostu nakonec čtyři bombardovací letadla. Kromě dvou „teplických“ se další bombardovací letoun po zásahu protiletadlovým dělostřelectvem zřítil u obce Radovesice nedaleko od Mukova u Hrobčic v okrese Teplice. Flak se stal osudným ještě pro jednu osádku bombardéru. Padl k zemi u obce Křižatky v okrese Most. „V jeho troskách na úbočí Krušných hor se podařilo vyprostit těla dvou letců. Z hořícího bombardéru se díky obětavosti kapitána podařilo dostat osmi letcům. Tři z nich po dopadu na zem byli pochytáni a postupně zabiti. Pěti letcům se podařilo přistát na padácích, byli však zajati a po válce doplnili svědectvím situaci z 21. července 1944,“ dodává k událostem zástupce severočeského leteckého archivu.

V děčínské porodnici jako první v Česku tisknou 3D modely nenarozených miminek.
Děčínský primát. V porodnici tisknou 3D modely nenarozených miminek

Při těchto haváriích nebo těsně po nich zahynulo 22 letců. V Oseku byl jeden zastřelen. Zatímco za komunistického režimu se o mrtvých Američanech nemluvilo, od devadesátých let minulého století se jejich památka každoročně připomíná a dočkali se také důstojných památníků. Kromě vzpomínkové akce v Teplicích se ve stejný den uskuteční pietní setkání také v Mukově. A to už v 9 hodin.

Obětí mohlo být více. "Původně totiž mělo jít o velký nálet, ale řada osádek kvůli špatné viditelnosti při přeletu Alp bombardovala raději náhradní cíle v severní Itálii. Nad rafinerii do Záluží se tehdy dostalo jen 143 bombardovacích letadel. Němečtí stíhači pro špatné počasí vůbec neodstartovali. Proto veškerá obrana rafinerie padla na bedra protiletadlovému dělostřelectvu," poznamenal další ze členů severočeského leteckého archivu Jaroslav Žampach.