„Místní lidé dostávají vždycky přednost," říká bystřanský starosta Ivan Vinický. Zřizovatelem domova důchodců je obec Bystřany. Čtyřpatrová budova, ve které jsou jedno až čtyřlůžkové pokoje, prošla zásadní rekonstrukcí, trvající sedm měsíců a probíhající za plného provozu, v roce 2007. Byla rozdělena do několika etap a stála téměř 80 milionů korun.

Od podzimu loňského roku se v Bystřanech opět zabydleli stavbaři. „Přístavba, při které vznikne 24 jednolůžkových pokojů s vlastním sociálním zařízením, bude dokončena letos v září. Důvodem ale není zvýšení kapacity. Chceme zlepšit komfort ubytování a zajistit našim klientům větší soukromí," říká ředitelka bystřanského domova Miroslava Barešová s tím, že už se na výsledek moc těší. „Máme hodně dvou a třílůžkových pokojů. Elektrické zvedací postele zaberou 2 m čtvereční, navíc potřebují mít klienti v pokoji chodítko, takže tu chybí prostor. Proto je takový zájem o jednolůžkové pokoje," vysvětluje ředitelka Barešová. Podotýká ovšem, že se domnívá, že ne vždy je jednolůžkový pokoj správnou volbou.

Uspokojit zájem klientů o jednolůžkové pokoje má právě probíhající přístavba. Jde o investici ve výši 26 milionů korun. „Dvacet milionů je z dotace, 6 milionů z vlastních rezerv obce a domova důchodců," uvedl k největší investiční akci letošního roku bystřanský starosta Ivan Vinický.