Skupinu už od loňského dubna sledovali celníci, se kterými policie spolupracovala. Dostali tip z drogového podsvětí, že by se v Hostomicích měl na odlehlém místě vařit pervitin. „Za dobu sledování vyrobili nejméně 19 várek pervitinu. Na začátku srpna byli zadrženi dříve, než stihli vyrobit další várku. Kromě věcí určených k výrobě drog bylo při domovní prohlídce v místě bydliště nejmladšího z nich zajištěno přes 300 gramů krystalické látky,“ uvedl Daniel Vítek z teplické policie.

O jak kvalitní drogu se jedná, zjistí až specialisté v laboratoři, kam kriminalisté odeslali část ze zadrženého materiálu. Vše nasvědčuje tomu, že šlo o pervitin.

Drogoví „kuchaři“ zůstávají nadále pod zámkem. „Muž, který jim pro výrobu drog pronajal garáž, byl obviněný z trestného činu spáchaného formou účastenství,“ upřesnil Vítek.

Odbahnění rybníka Barbora, 2009
Z archivu Deníku: Před jedenácti lety se Barbora zbavila bahna

Podle lidí z Hostomic se jedná o odlehlé místo směrem ke vsi Křemýž. Pro výrobce drog ideální zákoutí, které nevypadalo nikterak podezřele. „Znám to tam, vůbec bych si netipl, že se tam něco takového děje,“ řekl jeden z obyvatelů městyse mezi Teplicemi a Bílinou. „Je pravda, že tam jezdila naleštěná drahá auta,“ podotkl.

Podobný případ se stal na Teplicku před dvěma lety. Kriminalisté tehdy zadrželi dva muže.

Jeden z nich si pronajal garáž na samotě, kde se pokoušel podle pokoutně sehnaných receptů sám vyrobit pervitin. Výroba se mu ale nedařila, protože neznal celý postup, a tak se s žádostí o pomoc obrátil na svého mladšího známého, který mu radil, jak drogu vyrobit. Nakonec se jim podařilo „uvařit“ 50 gramů pervitinu. Další várku už ale nestihli, protože si i pro ně přijeli policisté a poslali je za mříže.

Asijská dominance

Teplická policie loni úspěšně vyřešila přes 80 trestných činů, které souvisely s výrobou či prodejem nejrůznějších drog. Objasnit se podařilo přes 90 procent z nich. Právě na boj s drogovou scénou v okrese byl už před deseti lety sestaven v Teplicích speciální Toxi tým. Podle krajského šéfa kriminalistů Martina Charváta ovládaly v posledních letech drogovou scénu zejména místní vietnamské skupiny. „Vietnamská komunita na sebe přebírá gros tohoto obchodu, a to jak v pěstování marihuany, tak už i ve vaření pervitinu,“ sdělil na jedné z výročních tiskových konferencích. Podle odborníků je vietnamský pervitin velmi kvalitní. Z Teplicka míří přes různé překupníky většinou do Německa.

Kromě policie „loví“ drogové dealery v Ústeckém kraji také celníci. Ti například v minulých letech zadrželi muže vietnamské národnosti, který vezl v autě drogy rafinovaně schované v bramborových chipsech. Velkým pomocníkem při podobných celních či policejních kontrolách jsou speciálně vycvičení psi.

Pokus o rekord. Piknik Spolku Spolu proti samotě v neděli 2. srpna v Zámecké zahradě v Teplicích.
Teplický rekord je uznaný. Po celé republice bylo 49 pikniků